Очаквам компроматна кампания

Вътрешната опозиция на "Позитано" 20 бе финансирана от Бойко Борисов през държавния ресурс

Очаквам компроматна кампания | StandartNews.com

Повечето от досегашните евродепутати работеха срещу собствената си държава, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ водачът на листата на БСП в 25-ти МИР от гражданската квота Калоян Методиев

- Г-н Методиев, каква кампания очаквате за вота на 9 юни, който ще е и за депутати за Народното събрание,  и за български представители в  Европейския парламент?
 

- Очаквам скандална, компроматна, груба кампания. Такава, каквато не бива да бъде в една спокойна, нормална и развита европейска държава. Предпочитам сблъсък на политически идеи, на визии за развитието на страната, на равносметка кой и какво е постигнал. Мисля, че предвид ситуацията, в оставащите четири седмици до изборите, ще доминират вътрешните теми и еврокампанията ще остане много на заден план. 

- Вие сте кандидат за депутат от гражданската квота на БСП в 25-ти МИР в София - районът на лидерските битки. Там водачи са Бойко Борисов и  Корнелия Нинова, като второто място в листите е съответно за Йорданка Фандъкова и за Вас. Възможно ли е чрез преференции да отидете по-назад в класацията?
 

 - В политиката всичко е възможно. Не се притеснявам от подобно развитие. Приех поканата да съм част от листите, за да помагам в кампанията, да подкрепя на терен една политика, която поддържам публично и непоколебимо през последните години. Права сте за избирателния район - най-тежкият от всички. Тук е реалният сблъсък между Борисов и Нинова като двата антипода в днешната политика. ПП-ДБ вече не могат да са алтернатива, защото се прегърнаха с тези, които щяха да изчегъртват. Едва ли избирателите ще се хванат за втори път на този номер. А и те самите си казват, че след изборите пак ще търсят колаборация с ГЕРБ. Капацитетът за управление на "Възраждане" клони към нула. Останалите участници на изборите в 25 МИР (за да е по-ясно на читателите това е мега-районът на София, който включва родната ми "Красна поляна", "Люлин", "Овча Купел", "Надежда", "Обеля", "Нови Искър") са също много интересни. 

- Въпреки дългогодишните опити за обединение, левите партии в България ще се явят на изборите поне в три формата. И тук, както и вдясно има междуличностни конфликти и битки. Възможно ли е макар и непълно съюзяване? Кога?
 

- Защо никой не обръща внимание, например, че има поне 10 националистически партии, а либералните ПП-ДБ се разроиха на 3-4 през последните месеци, екологичните са няколко, около ГЕРБ има сателитиЕ. Но всичко се съсредоточава около БСП и се представя като нещо свръхнеобичайно. Това беше мантра, която бе продуцирана публично години наред от т.нар. вътрешна опозиция в БСП, чиито основни лица се подкрепят и финансират от Бойко Борисов през държавния ресурс. Това не е тайна.  Това му е маниер на работа - да се бърка в други формации, да прави проксита, да разбива. През годините видяхме как унищожи серия партии. С БСП не му се получи. Последният му проект е Ваня Григорова - Мая Манолова и публичното им помпане, включително с негови изказвания.

Първата работа на Григорова като влезе в Столичния общински съвет беше да влезе в коалиция с ГЕРБ. До ден днешен не е казала откъде са огромните пари, които се изляха в кампанията й за кмет. Повечето й билбордове - от милиардера Терзиев. Въпрос, който става все по-реторичен. И въпреки това социолозите днес й дават 2%. Другите, за които споменавате, са около 1%. Хората да не си пилеят гласа за малки формации без шанс. Залогът този път е голям. 

- Социолози прогнозират пето място за БСП на вота за националния парламент. Вие като политолог считате ли този евентуален резултат за реален?
 

- Трудно се прави социология в тази динамична ситуация на постоянна политическа нестабилност, объркани избиратели, много компроматни сюжети. Очаквам изненади. Независимо в какво качество съм - избирател, политолог или кандидат за депутат, искам честни избори - без купен и контролиран вот. В крайна сметка всички се съобразяваме с резултатите от изборите, ако са проведени почтено. Подредбата ще я направят гласоподавателите. Надявам се да има повече чуждестранни наблюдатели от ОССЕ, за да има някаква спирачка пред този квази-служебен кабинет да участва в изборите в интерес основно на ГЕРБ. 

-  Какво правителство очаквате да има България след вота?
 

- Единственият възможен вариант в тази ситауция е някакво преходно, надпартийно управление с конкретен срок и няколко приоритета, което да започне да ни извежда постепенно от политическата криза. Да успокои хората и бизнеса, никой да не ги тормози и закача. Да се гарантира функционирането на социалните системи. И най-накрая да се вземат парите по Плана за възстановяване и устойчивост, които бяха за справяне с корона кризата, която свърши преди години. Напомням, че другите държави отдавна си ги изхарчиха. 

- А реално ли е водачите на евролисти Росен Желязков, Кристиян Вигенин, Джевдет Чакъров и Никола Минчев да лобират в екип в полза на държавата ни ?

- Е, те това трябва да правят. Повечето от досегашните евродепути бяха не просто кухи бройки, но работеха срещу собствената си държава. Усвоиха един еврожаргон, месеха се във вътрешната политика и говореха за някакви абстрактни директиви от заседания на подкомисия, която приела резолюция 5 на работна група 4 и т.н. Иронизирам, разбира се. Интересуваха се повече от права на сексуални малцинства и стартъпи. Това не трябва да се допуска повече. Всички като един в защита на националните интереси, да докарват инвеститори, да лобират за българския бизнес, за защита на границите, за допълнително финансиране за изоставащите региони, за Шенген. Ако не се притискат постоянно, има риск да видим мнозинството от тях отново през пролетта на 2029 година, когато са следващите евроизбори. 

-  Каква ще е мисията ви като депутат?
 

- Ред, сигурност за всеки и семейни ценности в държавата. Това като макрорамка. В парламентарната работа ще се съобразявам с политиката и решенията на партията, която ме е номинирала и подкрепила. В избирателния район ще се съобразявам с проблемите на моите избиратели. Изпратен съм в парламента да защитавам техните интереси и да им помагам, да се грижа за тях. Тоест, мисията ми ще е да работя в унисон с националния, партийния и на избирателите ми интерес. 

- Ще предложите ли план за демографията? Питам Ви, тъй като цялата 2024 г. в Страсбург, Брюксел и Люксембург е посветена на тази тематика.
 

- Положението е драматично. Да си го кажем направо - демографската ни неволя е следствие от цялостното управление на държавата по време на ГЕРБ. Преди това имахме периоди на ръст. Те ни изкараха на първо място във всички негативни класации. В държави с подобна демографска структура - липса на млади хора, мнозинство пенсионери - социалните системи не издържат, а чужди инвеститори не идват. Не може да работи икономиката, буксуват туризмът и индустриалното производство, а оттам идват парите за здравеопазване, образование, социална политика, сигурност. Когато бях част от управлението, докато Корнелия Нинова беше министър на икономиката, се отдели ресурс за безплатни детски градини, 22 млрд. за социална политика, повишиха се пенсии и доходи, излязохме на първо място по индустриален ръст в ЕС, бизнесът си отдъхна, защото никой не го тормозеше. И това само за 7 месеца. Тоест, има и друг път. Само това е начинът. Оттам ще дойде и демографският ръст - през спокойствие, доходи, икономически растеж. Преди седмица излезе статистиката на Евростат за продължителността на живот в Евросъюза. Ние сме на последно място. Българите живеят средно с 10 години по-кратко, отколкото мнозинството европейци. Представяте ли си го? Това е ад! Върховна несправедливост. И е следствие само и единствено от лошо управление, а не от климат или война. Качеството на живот трябва да е приоритет номер едно. И за това ще работя, ако стана депутат. 

- През ноември предстои конгрес на БСП. Трябва ли и защо Корнелия Нинова  да остане неин председател? 
 

- Това ще решават членовете на партията. Тя е техен лидер. Не съм член, но подкрепям политиката й. Виждам, че мнозинството членове я подкрепят, защото нито се огъна, нито се предаде, има капацитет да управлява и не изневери на избирателите си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Николова
преди 1 седмица

Много съдържателно интервю! Пълно с популизъм и демагогия. Този мислител се отличава единствено с политическо хамелеонство и кучешка преданост към Нинова. Няма да ги подкрепим в 25.МИР.

Откажи