Непознатият Фреди! Записал най-великата си песен 2 месеца преди края

15 малко известни факта за човека, чийто глас покрива 4 октави

Непознатият Фреди! Записал най-великата си песен 2 месеца преди края | StandartNews.com

15 малко известни факта за човека, чийто глас покрива 4 октави

Признал на Мери, че е гей, но тя останала най-вярната му приятелка за цял живот

 

24 ноември 1991 г. Светът вече не е същият. Загубил е Фреди Меркюри - гения, чийто глас покрива цели 4 октави. Само ден преди това 45-годишният музикант е съобщил публично, че е болен от СПИН. Полусляп, отслабнал като скелет и с рани по кожата, включително на лицето, които прикрива с дебел слой грим, той отказва лекарствата, за да не се мъчи.

"Няма да бъда просто звезда, а ще се превърна в легенда. Дори и да нямам пукнато пени, ще ходя като персийски принц и никой няма да може да ме спре". Тези думи на самия Фреди го описват перфектно.

Фарук Булсара е роден в Стоун Таун, Занзибар, на 5 септември 1946 г. Той е "парси" - персиец от Индия, родителите му са британски чиновници. Детството си прекарва в Индия, а през 1964 г. семейството му се установява в Лондон. Фарук се записва в училище за изкуства. Междувременно основава няколко музикални групи, които нямат успех.

Негов състудент го запознава с музикантите от група "Смайл" Брайън Мей и Роджър Тейлър, който тогава е студент по дентална медицина. През 1970 г. тримата създават Queen, а Булсара сменя името си на Фреди Меркюри. Групата става една от най-успешните в света за всички времена, с рекордни продажби над 300 милиона.

Ето няколко малко известни факти за Фреди:

1. Имал четири допълнителни зъба

Те са били в задната част на устата му, като са избутали предните напред. Фарук се притеснявал, но не искал да ги оправи, опасявайки се, че промяната може да повлияе на гласа му. Впоследствие свръхзахапката става запазената му марка. 

2. Колекционирал марки

Събирал ги от Занзибар, Обединеното кралство, Нова Зеландия и Монако. Албумът му от детството е едно от малкото неща, които семейството му съхранява след смъртта му. През 1993 г. Британският пощенски музей го придобива, през 2016 г. неговата колекция е показана заедно с тази на Джон Ленън.

3. Работил на летище Хийтроу и на сергия

Много преди да стане един от най-известните певци в историята на музиката, Меркюри обработва багажа на летище Хийтрой. След това държи сергия в Кенсингтън за дрехи втора ръка и дизайнерски джунджурии, които сам изработва.

4. Срещата с Мери

Браян Мей го запознава с Мери Остин, след 6 месеца срамежливият Фреди я кани на среща и заживяват заедно. 7 г. по-късно той признава, че го привличат мъжете. Мери е съсипана, но Фреди я убеждава да останат приятели. Продължават да се виждат, той се грижи за нея и децата ?, а през най-тежките дни до смъртта му Мери е до него. Отглас от тази любов звучи в някои от най-страхотните му песни, като Love of my life. След смъртта му Мери получава 50% от богатството му, а родителите и сестра му наследяват по 25%.

5. Сам проектирал емблемата на "Queen"

Благодарение на уменията си, подкрепени с диплома по изкуство и графичен дизайн от "Ealing Art College", Меркюри проектира бранда на групата, известен като "Queen Crest". Той включва зодиакалните знаци на цялата банда - два лъва /Джон Дийкън и Роджър Тейлър/, рак

/Брайън Мей/ и две феи, които символизират знака на Фреди - Дева. "Q" и короната са свързани с името на групата, а феникс защитава цялата идея.

6. Учени изследват гласа му

През 2016 г. екип от учени проучва гласа на Меркюри и установява, че гласните му струни се движат по-бързо от тези на обикновените хора. "Докато типичното вибрато се колебае между 5,4 Hz и 6,9 Hz, при Фреди Меркюри е 7,04 Hz", съобщават "Consequence of Sound". А Монсерат Кабайе, която е с Фреди в дуета "Барселона", казва: "Разликата между него и почти всички други рок звезди е, че той знае какво да прави с гласа си. Меркюри страдаше от необикновени гласови възможности."

7. Много срамежлив, но голям купонджия

Въпреки че е известен с лудориите си на сцената, повечето хора, които са го познавали лично, споделят, че е бил много срамежлив. "В реалния живот никой не познаваше Фреди", казва Роджър Тейлър. "Той беше срамежлив, нежен и мил. Той не беше човекът, когото знаете от сцената."

В същото време филмът "Бохемска рапсодия" не преувеличава купоните му. Те продължавали с дни с участието на танцьори, с фойерверки и много забранени вещества.

8. Обожавал котките

Имал една чистокръвна мацка - Тифани, подарък от Мери Остин. Всички други котки на Меркюри са спасени от приюти. Твърди се, че дори първият му солов албум - "Mr. Bad Guy", е посветен на котките Джери, Том, Оскар и Тифани. Бил толкова обсебен от домашните си любимци, че се обаждал, за да говори с тях, докато пътува.

9. Репетирал гол

Меркюри установил, че репетициите без дрехи помагат при проблемите му с гласните струни.  "Трябва да се въздържам от червеното вино заради възлите в гърлото. За да се загрея, правя това, което наричам "фалшива опера". Правя го гол обаче, защото с дрехи не става".

10. Оплаквал се от Майкъл Джексън

През 1983 г. Фреди Меркюри и Майкъл Джаксън записват няколко песни в домашното студио на Джексън. Само един от дуетите - "State of Shock", е пуснат през 1984 г. Двамата се оплаквали един от друг: Меркюри бил възмутен, че Джаксън довел лама в студиото, а Майкъл се разгневил, защото Фреди употребявал наркотици.

11. "Шоуто трябва да продължи"

През 1991 г. Фреди вече е много отслабнал, не може да вдигне дори чаша. Песента е много трудна, а състоянието му е отчайващо, затова Брайън предлага той да запише вокалите. Но Фреди отказва, удря няколко водки, връща се в студиото, в което никога повече не влиза, и го прави перфектно от първия път.

12. Погребан от зороастрийски свещеник

Семейството на Фреди е изповядвало зороастризъм, а самият той е погребан от зороастрийски свещеник. Това е една от най-древните религии, съчетаваща космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм.

13. Не е известно къде е прахът му

Приятелите на Меркюри казвали, че той се е примирил с предстоящата си смърт и не се е притеснявал да умре, но бил загрижен за това, което може да се случи след това. "Той не искаше някой да се опита да изкопае костите му, както се е случило с други известни хора", е казала спътницата му Мери Остин пред "The Daily Mail". На нея е предаден прахът на Меркюри, а Мери никога не е разкривала какво е направила с него и се е заклела да пази тайната до гроб.

14. Астероид носи името му

Астероидът, който е кръстен на Фреди, е открит през 1991 г. и получава неговото име през 2016 г. - годината, в която музикантът щеше да навърши 70 г. "Дори ако не можете да видите Фреди Меркюри, бъдете сигурни, че е там, носи се в екстаз и пее за следващите хилядолетия", казва Джоел Паркър от Югозападния изследователски институт. Астероидът е в орбита в астероиден пояс, разположен между Марс и Юпитер.

15. Статуя в Монтрьо

Гигантска статуя на Меркюри е поставена в Монтрьо, Швейцария, където е записан и последният албум на "Queen".

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Фенка
преди 5 месеца

Не е вярно, че са два месеца. Пет месеца преди да почине Фреди пее в студиото, в което има поставено легло, защото много бързо се уморява.

Откажи
sinsky
преди 5 месеца

Единственият факт, който ми беше неизвестен е за астероида. Има все пак хора, които харесват Куийн и "познават" групата и Фреди, още преди да се появи филма.

Откажи
Джорджия
преди 5 месеца

Последната песен, която Фреди записва в студиото е "Mother love". Даже не успява да я запише докрай, защото много се уморява и си тръгва временно от студиото, за съжаление се оказва не само временно. Затова Браян Мей я завършва! Освен това лично според мен е изключително трудно да се каже - коя е най-великата му песен. Това е Фреди все пак!

Откажи