Най-добрите рецепти с шампанско

5 лесни ястия, които никога не сте предполагали, че можете да направите

Най-добрите рецепти с шампанско | StandartNews.com
  • 5 лесни ястия, които никога не сте предполагали, че можете да направите с него

Шампанското: Има ли по-класно питие? Отговорът е не. От празнични коктейли до рецепти за десерти, използващи шампанско като съставка, събрахме перфектните рецепти за всеки специален повод.

 

Пиле с лешници

Продукти: пиле - 1 бр., шампанско - 1 ч.ч., масло - 3 с.л., сол - 1 щипка, черен пипер - 1/3 ч.л. млян

ЗА ПЛЪНКАТА: хляб - 2 филии, лешници - 50 г смлени, чесън - 1 скилидка, портокалов сок - 4 с.л., лимонов сок - 2 с.л., зехтин - 3 с.л.

Приготвяне: Приготвя се плънка, като кората на филиите се маха и хлябът се реже на кубчета.

Пържат се в зехтин, докато не станат хрупкави. Чесънът се реже на ситно и се смесва с лешниците, хляба, лимоновия и портокаловия сок.

С тази смес се пълни пилето и се слага в тава, намазана с мазнина. Покрива се с парченца масло.

Пече се 10 минути на 220 градуса, след това фурната се намалява на 170 градуса и пилето се полива с шампанското.

Пече се още 1 час, като от време на време се полива със соса от печенето.

 

Френски пудинг

Продукти: шампанско - 300 мл сухо, стафиди - около 100 г, лимони - настъргана кора и изцеден сок от 1 брой, сметана - 600 мл сладка, мляко - 200 мл кондензирано

Приготвяне: Сипете в купа шампанското, стафидите, заедно с настърганата кора и изцедения сок от 1 голям лимон. Покрийте и оставете така за през нощта, за да набъбнат хубаво стафидите.

На следващия ден прецедете сместа и отделете стафидите. В голяма купа смесете сметаната, кондензираното мляко и шампанското и бъркайте за около 10 минути с миксер, докато се получи пухкава текстура. Разбъркайте с половината от стафидите, а другите заделете за украса. Оригиналната рецепта е без никаква захар, но по-желание може да добавите.

Разпределете френския крем с шампанско и стафиди в осем малки десертни купички, украсете отгоре с малко стафиди и оставете да се охлади. По желание поднесете с бисквитки.

 

Мус от бял шоколад и малини

Продукти: бял шоколад - 150 г, малини - 100 г пресни. сметана - 200 мл сладкарска, течна, белтък - 1 бр., шампанско - 250 мл, захар - 3 - 4 с.л., желатин - 10 г

Приготвяне: Разтворете захарта във шампанското и поставете на котлона, за да се сгрее половината от него. През това време хидратирайте желатина според указанията на производителя.

Преди да е завряло шампанското, отстранете от огъня, изчакайте една минута и разтворете в него желатина. Смесете с другата половина от пенливото вино и разбъркайте добре.

В четири чаши за шампанско пуснете по 4-5 малинки цели. Налейте прозрачната течност до по-малко от половината от нивото на чашите и оставете да стегне под наклон.

След като желатинът се е втвърдил, пригответе шоколадовия мус. За целта предварително си охладете добре сметаната и я разбийте с миксер на висока степен, докато стане плътна и пухкава, но не прекалено.

Разтопете белия шоколад на слаб огън или водна баня и го сипвайте на части по ръбовете на съда при сметаната. Със силиконова шпатула и въртеливи движения го интегрирайте до цялостно хомогенизиране.

Накрая разбийте на твърд сняг белтъка с щипка сол и прибавете при муса отново с плавни въртеливи движения, за да остане той пухкав и въздушен.

Напълнете чашките догоре с тази бяло шоколадова смес и приберете в хладилник за няколко часа, за да стегне. Ако бързате може да консумирате и веднага, разликата е, че мусът ще е по-ефирен и не толкова плътен.

Преди поднасяне украсете с останалите малини и по желание поръсете със златни пръчици за празничен разкош.

 

Коктейл Мимоза

Продукти: шампанско - 1/4 ч.ч., портокалов сок - 1/4 ч.ч., ягоди - 1 бр. по желание

Приготвяне: Смесваме три части шампанско с една част портокалов сок. Разбъркваме внимателно.

За декорация разрязваме узряла червена ягода и декорираме с нея.

 

Трайфъл с ягоди

Продукти: жълтъци - 8 бр., шампанско - 8 с.л., захар - 8 с.л., ягоди - 300 г пресни, бишкоти - 7 - 8 бр., шамфъстък - нарязани на дребно сурови ядки

Приготвяне: Разбиват се захарта и жълтъците до побеляване.

Слага се топла вода в касерола и над нея се поставя купата с жълтъците, като тя не бива да докосва водата. На слаб огън се бърка с тел непрекъснато, докато водата почти започне да завира.

Добавя се шампанското и се продължава бъркането до сгъстяване на крема. Отстранява се от огъня и се оставя да се охлади. Ягодите се чистят от дръжките и се режат на парченца по ваш избор.

На дъното на десертни чаши се начупват част от бишкотите и върху тях се слагат парченца ягоди. Поливат се с крем.

Редува се отново с бишкоти и ягоди. Покрива се пак с крема шампанско и се украсява с резени от плодовете. Поръсва се с ядките шамфъстък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай