Милен Керемедчиев: 2024 г. ще е тежка и тревожна

Задава се рецесия, основното притеснение е мигрантската криза, казва външнополитическият анализатор Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи

Милен Керемедчиев: 2024 г. ще е тежка и тревожна | StandartNews.com

Войната в Украйна ще се пренесе във въздуха, зимните месеци ще бъдат много горещи

  • Националистическа вълна в Европа
  • Изборите в САЩ са ключови за света
  • Напрежението САЩ - Китай ще расте, но в икономиката

- Г-н Керемедчиев, избори в 76 страни ще бележат 2024 година. Да очакваме ли нов световен ред?

- Да, очакваме много сериозни сътресения от гледна точка на предстоящите избори и то в много важни за световната икономика и политика държави, каквито са САЩ, Русия, много от европейските страни. Притесненията са основателни. Видима е вълната на национализъм, на крайно десни течения, които обхващат, както САЩ, така и европейските страни. Основното притеснение е мигрантската криза, която все повече нараства в Америка и се очертава да бъде основна тема в предстоящата предизборна кампания. От друга страна същите проблеми ги има и в европейските политически сили. Предстоят избори за европейски парламент и тенденцията в Европа е видима. Започвайки от Словакия и избирането на премиера Роберт Фицо, преминавайки през Нидерландия и Герт Вилдерс. Алтернатива за Германия в момента е най-голямата партия в източната част на страната. Г-жа Марин льо Пен във Франция, продължава да бъде много силен претендент за президентския пост. В Италия се вижда и управлението на г-жа Джорджа Мелони. Тези тенденции показват, че основният проблем пред следващите правителства ще е справянето с мигрантската криза.

- Защо?

- През 2023 г. мигрантските потоци достигнаха своеобразен връх, какъвто не бяхме виждали през последните 5-6 години. Според мен всяко правителство в това число и европейските структури, ако пренебрегнат този важен въпрос, ще получат същия шамар на изборите догодина, какъвто удариха нидерландците на политиката на Марк Рюте. Не бива да пропускаме и изборите в Русия, където се очаква президентът Путин да спечели, но за да го направи по-убедително ще стори всичко възможно да засили военната кампания в Украйна и с показването на частични победи да повдигне революционния дух на руснаците.

- Както казахте, изборите в САЩ и Русия са ключови. Каква е прогнозата Ви за вота в Америка?

- За последните 20 години не е имало такава голяма разлика в предварителните прогнози, които се направиха от социологическите агенции относно преднината на републиканския кандидат, който най-вероятно ще бъде Тръмп и настоящият президент Байдън. Само за 2 години рейтингът и подкрепата на Байдън спадна с 20% и това е подкрепа относно неговата външна политика и справянето с мигрантската криза. От друга страна републиканците в момента са във възход, те са мнозинство в Сената и в Конгреса, имат крехка преднина пред демократите. Вероятността президентът Тръмп да спечели следващите президентски избори е голяма. Това ще затвърди политиката, която в момента САЩ се опитва да налагат от гледна точка на републиканците, която е изключително строг миграционен контрол и отново затваряне на границите. Републиканците искат една много по-резервирана и много по-конкретна помощ към Украйна.

Във войната на Израел с "Хамас" републиканците подкрепят Израел, което е вероятно да засили напрежението в Близкоизточния регион.

- Обвързан ли е краят на войната в Украйна с вота в САЩ, както твърдят ваши колеги?

- Много е вероятно да има промяна в политиката на САЩ към Украйна, която е ключова. Вече се вижда, че повечето страни членки на Европейския съюз и европейските страните членки на НАТО трябва да играят по-сериозна роля в помощта на Украйна, заради намаляването на финансовата и военна помощ на САЩ към Украйна и разделяйки я към тази с Израел. За съжаление, европейският бюджет е блокиран от Унгария, така че помощта от 50 млрд. евро, която се очаква от Украйна толкова силно, все още не може да бъде пусната. Цялото това намаляване на помощта и умората от постоянната подкрепа на европейските страни и САЩ, към войната в Украйна играе роля в полза на Путин.

- Какво развитие на отношенията САЩ-Китай очаквате?

- Ако републиканците влязат в управлението на САЩ, очаквам още по-сериозно изостряне на отношенията между двете страни. Видимо е нарастването на напрежението между Китай от една страна и Виетнам, Япония, Южна Корея от друга. Това са страни, които се подкрепят от САЩ. Напрежението около Тайван в южнокитайско море също ще продължи да бъде на много високо ниво. От друга страна Китай не желае явна конфронтация със САЩ. Те предпочитат да трупат бързо икономическа мощ и така да нарушат хегемонията на САЩ. По този начин тежи и развитието на БРИКС, като структура, която по-скоро е икономически съперник на G-7. Изострянето на отношенията между САЩ и Китай ще бъде факт и следващата година, но най-вече в сферата на икономиката, търговията, високите технологии и надпреварата във въоръжаването.

- За разлика от САЩ изборите в Русия изглеждат предизвестени. Какво е бъдещето на Русия с Путин?

- Същото каквото беше и досега. Путин ще се опита да намали социалното напрежение точно преди изборите, защото големите жертви, които дава руската армия, водят до много сериозно напрежение в страната. Неговата предизборна кампания по-скоро би била насочена към бърз план за спиране на войната, след като успее да покаже частични победи на бойното поле.

- Как ще се развие според Вас войната срещу Украйна?

- Финансирането на украинската армия вече е все по-трудно. Става все по-сериозно от непрекъснатия поток на доставка на оръжия. Наложи се президентът Зеленски два пъти да ходи в САЩ и да преговаря за продължаване на военната помощ, която беше блокирана от републиканците. Аз очаквам един сериозен интензитет на военните действия през зимния сезон, когато сухопътните операции ще бъдат по-малко и не толкова силни. Войната ще се пренесе във въздуха с използването на хиляди дронове. Очаква се използването на авиация в следващите месеци, което би довело до много повече разрушения и човешки жертви. За съжаление, следващите месеци ще бъдат много горещи.

- Каква е прогнозата Ви за войната в ивицата Газа, която "Хамас" започна?

- В ивицата Газа двете страни трудно ще се договорят за примирие. Видимо е, че в момента "Хамас" желае спиране на огъня, а те вече постигнаха своята цел. След нападението над Израел, стотиците убити, взетите за заложници в плен, всъщност те вдигнаха бойния дух и еуфорията в целия арабски и мюсюлмански свят. Хутите, които се активираха, започнаха масови нападения над израелски кораби. "Хамас" успя да обедини арабския и мюсюлманския свят, нещо което не се беше случвало в последните няколко десетилетия. В момента примирието би работило за тях. Те също така не желаят и заложниците. Преговорите за размяна на пленници върви, както те желаят. Палестински затворници биват освобождавани срещу малък брой заложници. Израел са твърдо решени да довършат тази операция за изчистването на "Хамас", което значи, че следващите месеци ще виждаме активни военни действия. По-големият проблем е след това, защото освен "Хамас", която е най- голямата организация, в ивицата Газа съществуват още 10 ислямистки такива. След приключването на военните действия не е ясно, кой по какъв начин ще контролира тази тясна ивица. Израел не желае да окупира и управлява Газа. Бъдещето на ивицата Газа е меко казано неясно и тревожно, защото даже и да започнат разговорите за бъдеща Палестинска държава (вече има такива нагласи от САЩ през Европа и останалия свят) ивицата Газа няма да бъде част от тази нова територия. Тя по-скоро ще е обособена около Западния бряг.

- Как тези конфликти ще се отразят на икономиката на България?

- Българската икономика е много свързана с европейската. Все пак 50% от нашия износ и 95% от нашия внос е от и към страните от ЕС. Видимо е, че при прегряването на немската икономка, както и сериозните сътресения в Европейските комитети няма как това да не окаже влияние върху България. Много е вероятно продължаването на регионални конфликти, какъвто е в ивицата Газа, да окажат влияние върху цената на петрола и природните източници. А България е изключително зависима от тези цени. Следващата година се очертава тревожна от икономическа гледна точка и то най-вече от цялото състояние на ЕС. Европейската икономика видимо изостава от ръста на САЩ и най-вече на Китай. Европа рязко трябва да догонва тези икономики, за да може да бъде конкурентен и атрактивен пазар, какъвто беше преди години.

- Застрашена ли е страната ни от мигрантска вълна?

- Това е изключително тежък проблем. Мигранските потоци между 20 и 40% са се вдигнали в различните западни страни и членки на ЕС и Шенген. Важно е България да покаже съпричастност към европейските структури. Смятам, че предложението, което даде Австрия, за контингент "Фронтекс" по нашите граници, за изграждането на непрекъсната ограда по цялата територия на българо-турската граница, е нещо изключително важно. Основната критика към България и Румъния е, че продължават да пропускат потоци от нелегални мигранти. Това е тема, която и следващата година ще бъде актуална, поради неяснотата кога България и Румъния ще влязат в сухопътната зона на Шенген. България трябва да "запечата" за нелегални мигранти границата си, за да може да има основание да претендира за по-скорошна дата за приемане в Шенген.

- Първите прогнози на МВФ за 2024 г. бяха за очаквана рецесия. Идва ли тя и готова ли е страна ни да посрещне икономическите предизвикателства на 2024 г.?

- Да, пред цялата европейска икономика се очаква тежка икономическа година. Слава Богу, все пак отмина предишната година, когато европейските страни бяха изненадани от войната в Украйна и налагането на санкции към Русия, най-вече за търговията и използването на някой източници. Тогава те трябваше много бързо да се набавят и то точно в зимния период. За радост тези шокови времена отминаха, но въпреки това очакванията за рецесия са много реалистични и българската икономика не е далече от това. Следващата година ще бъде насочена към задържане на положението.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай