Ледената кралица пак изуми датчаните

Маргарете II изпратила под псевдоним свои илюстрации на Толкин за "Властелинът на пръстените"

Ледената кралица пак изуми датчаните | StandartNews.com

 

Датчаните са виждали какво ли не от своята кралица. Но това, което тя направи на 31 декември, в навечерието на новата 2024 г., не бе очаквано от поданиците. В традиционната си новогодишна реч, излъчвана на живо, Маргрете II съобщи, че слага край на 52-годишното си управление и възнамерява да абдикира от трона на 14 януари. 83-годишната кралица обяви, че ще предаде властта на най-големия си син принц Фредерик. Тя обясни, че е взела решението си  след като е претърпяла операция на гърба си през февруари. "Операцията породи мисли за бъдещето - дали е дошъл моментът да оставим отговорността на следващото поколение", каза царската особа. "Реших, че сега е подходящият момент. На 14 януари 2024 г. - 52 години след като наследих моя любим баща - ще се оттегля като кралица на Дания. Надявам се, че новата кралска двойка ще бъде приета със същото доверие и любов като мен".

В кралския двор обаче веднага се завъртяха интриги: изненадващото решение на Маргрете да сложи край на управлението си и да предаде трона на сина си принц Фредерик е хитър и добре обмислен ход на Нейно Величество. Само така може да спаси монархията и най-вече да предотврати края на брака на престолонаследника със съпругата му Мери, след като в медиите излезе информацията, че той й е изневерявал с мексиканска звезда, твърдят кралски експерти. Дали е така - времето ще покаже. Известно е обаче, че Маргарете II никога не е била традиционалистка и обича неочакваните ходове.

Високата 182 см и пушеща като комин кралица е една от най-популярните публични фигури в Дания, където ролята на монарха е до голяма степен церемониална. Тя често се разхожда по улиците на Копенхаген без придружител и охрана и печели възхищението на датчаните с доброто си отношение и с таланта си на лингвист и дизайнер. Вечно усмихната и уважавана заради способността си да адаптира традиционната институция към модерните времена, Маргарете II успява да съхрани огромна популярност както за монархията, така и за себе си.

Известна е с интелекта, прагматизма, чувството си за хумор, артистичния си талант. Казват, че ако не беше кралица, вероятно датчаните щяха да я изберат за президент.

Запалена скиорка, като принцеса Маргарете бе член на датския женски въздушен отряд, участваше в курсове по джудо и тестове за издръжливост в снега. Тя не промени маниерите си и като кралска особа. През 2011 г., на 70-годишна възраст, посети датските войски в Южен Афганистан, облечена във военен гащеризон.

Като монарх обича да кръстосва страната и редовно посещава Гренландия и Фарьорските острови, двете полунезависими територии, които са част от Датското кралство. И навсякъде е посрещана от аплодиращи тълпи.

Дания има най-старата управляваща монархия в Европа, която води началото си от викингския крал Горм Стария, починал през 958 г.

Родена през 1940 г.в Копенхаген - само седмица след нацистката окупация на Дания. Родителите й са крал Фредерик IX и кралица Ингрид. Въпреки че родословието ? е свързано с европейската монархия (включително с кралица Виктория), Маргрете не би трябвало да наследи трона, защото той се полага само на мъжки наследници. Датската конституция обаче е променена през 1953 г. и разрешава на най-голямата дъщеря на крал Фредерик IX, който има само момичета, да управлява.

Маргрете учи археология, политически науки и икономика, посещава Кеймбридж, London School of Economics и Сорбоната. Говори свободно на пет езика. Истинското й призвание обаче се оказват не поезията или археологията, а визуалните изкуства - рисуване, сценография и дизайн на костюми, обработка на текстил, бродерия и др.

В началото на 70-те години, когато все още е принцеса, Маргрете се влюбва във "Властелинът на пръстените" на Дж. Р.Р. Толкин. Използвайки псевдонима Ингахилд Гратмер, тя прави свои рисунки по романа и да ги праща на писателя.

Толкин не желае книгите му да бъдат издавани с илюстрации, защото иска читателите му да използват въображението си и да си представят вселената, описана от него. Но запазва графиките на "Ингахилд", без да подозира коя е тя. След смъртта му през 1973 г. две от нейните творби са намерени в джоба на палтото му. Останалите са открити в дома му, като върху няколко писателят е написал малки забележки от Толкин. По това време художничката вече има нова "работа" - като кралица на Дания. Когато "Властелинът на пръстените" е преиздаден през 1977 в Дания, трилогията вече е придружена с нейните оригинални картини, в които героите нямат лица - така, както Толкин е искал.

Дрез следващите десетилетия Маргрете II продължава да рисува, като носи навсякъде скицник и бои. През годините тя се занимава и с дизайн на дрехи, както и със сценография на балетни, театрални или филмови продукции. А като става кралица, сама пише речите си.

През 1967 г. тя се омъжва за френския дипломат Анри дьо Лаборд дьо Монпеза, който служи като неин кралски съпруг до смъртта си през 2018 г.

Първата кралица на Дания след повече от 5 столетия на мъжко монархично управление, тя се възкачва на престола едва на 31-годишна възраст, през януари 1972, когато нейният баща умира след кратко боледуване. Дълбоко религиозна, но и силно прагматична, тя вярва в дълга си като монарх: "Дания е по-важна за мен от всичко друго. Навсякъде ме посрещат с толкова големи очаквания и получавам толкова добрина и уважение. Ако обърна гръб на всичко това, бих предала всеки, който е разчитал на мен". Както и при кралица Елизабет II - отдадеността ? на обществото е за сметка на семейството. Съпругът ? принц Анри не крие раздразнението си от второстепенната си роля в монархията.

Днес Маргарете II е най-дълго управляващата кралица в Европа. Тя е и последната жена начело на европейска монархия след смъртта на Елизабет II. 

Кралица Маргрете II и принц Хенрик имат двама сина: престолонаследникът Фредерик Андре Хенрик Кристиан (роден на 26 май 1968 г.) и принц Йоахим Холгер Валдемар Кристиан (роден на 7 юни 1969 г.).

Фредерик прекарва детството и младежките си години в бунт срещу недостатъчното внимание, което получава от родителите си, за сметка на прекомерния интерес на медиите към него.

Фредерик се жени за австралийката Мери Елизабет Доналдсън през 2004 г. Адвокатката Мери ще стане кралица, когато съпругът й седне на трона. Баща на 4 деца, бъдещият крал на Дания и неговата съпруга опитват да дадат на синовете и дъщерите си начин на живот, който е по-близък до този на сънародниците им. 

През миналата година Маргарете отново изненада поданиците, като внезапно лиши от титлите им четирима от осемте си внуци. Пресата я нарече Ледената кралица и Лудата Дейзи, тя се извини, но рейтингът и? падна с 11%.
Промяната засяга децата на втория й син - принц Йоахим Датски, граф на Монпезат. От 1 януари синовете му  Николай и Феликс от брака му с графинята на Фредериксберг Александра, както и тези от втората му съпруга принцеса Мари - Хенрик и Атина, губят званията си на принцове и принцеси. Кралицата публикува мотивите си за решението - тя "иска да даде възможност на внуците си сами да градят своето бъдеще, без да бъдат ограничавани и спирани от специалните съображения и задължения, които официалната принадлежност към кралското семейство би изисквала от тях". 

Изненадващо обаче по-малкият син на Маргрете II  реагира остро на промяната за децата му.

Към недоволството му се присъедини и бившата му съпруга Александра, която каза, че "новината дошла като гръм от ясно небе.

Независимо че титлите им бяха отнети, децата на принц Йоахим остават наследници на датския трон и тяхното положение в реда за унаследяване  остава непроменено. Децата на първородния син на Маргрете II и наследник на датската корона принц Фредерик не са засегнати от промяната. Кристиян, Изабела и близнаците Винсент и Жосефин запазват своите титли на принцове и принцеси, защото са преки наследници на следващия монарх. 

Сега, с 80% обществено одобрение на монархията в Дания, Маргрете II завещава на сина си една от най-щастливите държави в света.
 

  • Какво ли е намислила сега наследницата на викингския крал Горм Стария, питат се поданиците
  • Маргарете II изпратила под псевдоним свои илюстрации на Толкин за "Властелинът на пръстените"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай