Кралят, на когото всеки може да каже: Здравей, Фред!

Бунтарят-рокаджия, когото в армията наричаха "Пинго", е новият любим владетел на датчаните

Кралят, на когото всеки може да каже: Здравей, Фред! | StandartNews.com

Целувката на балкона показва, че Мери е простила на съпруга си предполагаемата изневяра

Речено-сторено. Както каза кралица Маргарете II в новогодишното обръщение към поданиците си, така и стана - от 14 януари Дания има нов монарх - Фредерик X. Събитието мина без коронация и пищни церемонии. От 1660 г., когато монархията става наследствена, на главата на датски владетел не е слагана корона. Преди това кралят е бил избиран, а член на аристокрацията го е коронясвал.

В неделя, точно в 15 часа, вратата на балкона на двореца Кристиансборг се отвори и премиерът Мете Фредериксен обяви 55-годишния принц за крал пред събралата се въпреки студа многохилядна тълпа. След 52 години Маргарете II подписа абдикацията си и предаде трона с думите: "Да живее кралят". Вдигнал ръка в бяла ръкавица, за да приветства възгласите на народа, Фредерик сякаш избърса сълза, докато премиерът Фредриксен го провъзгласяваше за крал. След това целуна 51-годишната кралица Мери на балкона под все по-силни аплодисменти. Двамата се качиха в карета и се отправиха към двореца Амалиенборг, където се намира резиденцията им. А на следващия ден - понеделник, монархът се яви пред законодателите. Той наблюдава заседанието на парламента от ложите заедно с майка си, която ще запази кралската си титла до смъртта си.

Маргрете ще представлява сина си по време на отсъствията му, когато той пътува, например.

Ледената кралица пак изуми датчаните

Само няколко дни след като се възкачи на трона, Фредерик X изненадващо публикува книга. Датското кралско семейство обяви това  в канала си в Инстаграм. "Аз съм човекът, който съм. Ще се постарая да покажа това и като крал на Дания", гласи публикуваният цитат. Книгата е озаглавена Kongeord. В буквален превод това означава "Словото на краля", но може да се разглежда и като препратка към девиза, който монархът изрече за първи път от балкона на двореца в неделя: "Обединени, отдадени, за Кралство Дания".  В публикация във Фейсбук издателите посочват, че книгата е посветена и на историята на Дания, и на живота на краля "от млад, неохотен престолонаследник до зрял мъж, семеен човек и монарх".

  • От копунджия до отговорен монарх

Кой е Фредерик X, когото датчаните познават много добре? Той е толкова земен, колкото е и неговата майка, която на младини обикаляше Копенхаген с велосипед. "Беше абсолютно нормално да видиш принца, докато яде сандвич на улицата, и просто да му кажеш: "Здравей, Фред!", каза Мартин Ебмарк пред The Guardian.

Престолонаследникът е роден по време на управлението на своя дядо и съименник Фридрих IX, на 26 май 1968 г. Интересен факт е, че като потомък на кралица Виктория от внучката ? - принцеса Маргарита Конаут от Конат, Фредерик е под номер 216 в линията на унаследяване на британския престол.

Първоначално принц Фредерик получава частно възпитание в двореца Амалиенборг, а през 1982-1983 г. е изпратен в пансион в Нормандия, Франция. През 1986 г. завършва гимназията Орегорд, после учи политически науки в Харвард, където се представя с името Фредерик Хенриксен. Фамилията е на баща му - френския дипломат Анри дьо Монпеза.

В началото на 90-те години на миналия век Фредерик е известен като парти принц, който обича бързи коли и шумни купони. "Не беше точно бунт, но като дете и млад мъж той се чувстваше много некомфортно от вниманието на медиите към него и от това, че ще стане крал", обяснява Гите Редер, експерт по датското кралско семейство, пред АФП.

През 1994 г. три месеца е в Ню Йорк като част от делегацията на Дания в ООН. През февруари 1995 г. Фредерик Датски придобива магистърска степен по политически науки от Университета Орхус в Дания. През 1998-1999 е първи секретар в датското посолство в Париж. В началото на 2000-те той служи в армията и получава солидно обучение в Морските специални части на Дания. Там получава прякора "Пинго" - от пингвин. Походката на младия принц заприличала на пингвинска след като неопреновият му костюм се пълни с вода по време на курс по скуба дайвинг. В армията Фредерик си извоюва славата на смелчак, след като през 2000 г. участва в 4-месечна ски експедиция, която прекосява 3500 км през суровата Гренландия. Дори се налага да бъде лекуван в болница след инциденти с кучешки впряг и с моторна шейна.

Друго хоби на принца са експедициите - през 1986 г. той заминава на научно пътешествие в  Монголия. Фредерик е голям почитател на ветроходството и редовно участва в регати. Освен това е и запален рокаджия.

"Не искам да се затварям в крепост, искам да съм себе си, човешко същество", обяснява той тогава. И планира да се придържа към този принцип и когато наследи трона.

Новият крал има още две страсти - опазването на климата и спорта. Той активно подкрепя научните разработки в областта на устойчивите енергийни източници. Членува в Международния олимпийски комитет и участва в маратони. Престолонаследникът бе първият член на кралското семейство, който през 2013 г. се включи в надпреварата Iron Man в Копенхаген.

Покрай спорта се запознава и със съпругата си Мери. Това става през 2000 г. по време на Олимпийските игри в Сидни. Фредерик и Мери Доналдсън, която е родена в Австралия, на остров Тасмания, се срещат в бар. По това време тя е адвокат, а Фредерик е в страната, за да подкрепя датския отбор по гребане. Мери твърди, че при първата среща не е знаела, че се е запознала с престолонаследника на Дания. Фредерик поискал телефона ? и чак половин час след като си тръгнал, някой попитал младата жена дали е наясно кои са били хората, с които е говорила. През 2003 г. кралица Маргрете дава съгласието си за брака им, а сватбата е през 2004 г. в Копенхагенската катедрала.

Двойката отглежда четири деца - Кристиан Валдемар Хенри Йоан, роден през 2005 г., Изабела Хенриета Ингрид Маргрете - през 2007 г., близнаците Венсан Фредерик Александър и Жозефин София Матилда - на 8 януари 2011 г.

  • Езикът на тялото

През последните дни всичко в датското кралско семейство е прекрасно и изглежда, че малката забежка на Фредерик, докато все още бе принц, е забравена. Според писанията в таблоидите през изминалите месеци, настоящата кралица на Дания - Мери, не е била щастлива от брака си след като бе разкрито, че съпругът й се е виждал с красивата мексиканка Геновева Казанова. "Вероятно кралица Маргарете е предприела абдикация, защото е била ужасена, че бракът им ще се разпадне. Това може да причини сериозни проблеми. Кралицата винаги е уважавала много Мери", казва Фил Дампиър, ??водещ британски експерт по датското кралско семейство, пред The ??Telegraph. Той отбелязва, че обявяването на абдикацията на Маргрете II два месеца след разпространението на слуховете за кръшкането на престолонаследника е твърде голямо съвпадение. Според експерта, след като Фредерик и Мери официално станаха крал и кралица на Дания, те ще трябва да преодолеят семейния раздор, към което всъщност се стреми Маргрете. Слухове за предполагаема извънбрачна връзка на 55-годишния Фредерик се появиха през есента на 2023 г., когато престолонаследникът отлетя за Мадрид на частно посещение, докато съпругата му беше в Ню Йорк. Испанският таблоид Lecturas публикува папарашки снимки, на които престолонаследникът е заснет в компанията на актрисата Геновева Казанова. Двамата се проследени как отиват на изложба на Пикасо, разхождат се, а след това вечерят заедно. Актрисата отрече тези обвинения, а Кралският дворец на Дания се въздържа от коментар.

Сега обаче проблемите са преодолени. "Това е сигурно", заявява австралийският експерт по езика на тялото д-р Луиз Малер, която анализира целувката на кралската двойка на балкона. "Имаше няколко възможности за целувка, които бяха пропуснати. Мери имаше възможност да го целуне, но Фредерик пропусна, след това се случи обратното. Накрая двамата все пак успяха да се целунат. Мисля, че целувката е искрена и изпълнена с топлина", твърди експертът, цитиран от dir.bg.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи