Кметската битка: Ветерани на ГЕРБ срещу депутати на ПП

Тенденцията от миналото се смени, юруш към местната власт

Кметската битка: Ветерани на ГЕРБ срещу депутати на ПП | StandartNews.com
  • Тенденцията от миналото се смени, юруш към местната власт
  • Доган препитва, Борисов изчаква, Кирил Петков прави ветинг тестове 

2 седмици преди началото на предизборната кампания за кметските избори, много от основните кандидати още не са известни, тенденциите в двете най-големи партии са ясни:  ГЕРБ залага на дългогодишни кметове, ПП- ДБ вади на политическия ринг депутати - сегашни и бивши, както и областни управители. Борисов продължава да бави топката за София, Пловдив и Варна.

Мина времето, когато градоначалниците се натискаха да влязат в парламента. Сега народните представители дават мило и драго да седнат в най-важния стол по родните си места. Причината е ясна: най-стабилна се оказа местната власт.

Докато управляващите партии вече осветиха, макар и неофициално, повечето си кандидати, загадката остава в ДПС. Доган лично препитва навалицата от кандидатите и докато не каже тежката си дума, всички са на тръни. Засега официално са публикувани само кандидатите за четири от добруджанските общини. За община Добричка кандидат отново ще е областният председател д-р Ердинч Хаджиев, в Крушари ще играе досегашния кмет Илхан Мюстеджеб, в Тервел в битката влиза общинския съветник Исмет Абил, а за Добрич ще се бори отново архитект Нежля Амди Ганева.

В партията на Борисов

  • дългогодишните кметове вече си отдъхнаха

след като стана ясно, че почти всички продължават битката.     

Независимо от очакванията, че ще има сериозна метла, в голямата част на областни градове няма изненада. Димитър Николов тръгва да се бори за кметското място в Бургас за пети път с огромна преднина пред двамата кандидати - Константин Бачийски (ПП) и Димитър Найденов (ДБ).

Други трима кметове отличници също получиха зелена светлина за нов мандат: на Стара Загора - Живко Тодоров и на Враца - Калин Каменов. Успешната кариера на кметицата на Казанлък Галина Стоянова има всички шансове да продължи като спечели четвърти мандат. За него ще се бори и досегашния кмет на Велико Търново. Интересен момент е, че в съревнованието за старопрестолния град много вероятно е срещу него да се изправи един от хората, които най-много помогнаха точно той да седне в стола на градоначалник преди 12 години. Става дума за Димитър Манолов, брат на убития преди 5 години бизнесмен Петър Христов. Манолов обаче сега е в листата на БСП.  

Рекордьорът по мандати - кметът на Монтана Златко Живков се готви за седми пореден път от 1999 година, вече с марката ГЕРБ. Друг рекордьор, управляващ от 2007-ма година, също няма да е независим. Петър Паунов, кмет от 2007 г., ще защитава поста си като партийна кандидатура от най-голямата партия.

ГЕРБ запазва традицията и в Смолян, вдигайки за кандидат отново Николай Мелемов. Независимо, че до последно бе подложен на приятелски огън, той доказа, че може да издържа на всякакви политически бури през последните 10 години.

Не така спокойно обаче е в Чепеларе, където битката за кметския стол се очаква да е повече от гореща. Дали ГЕРБ отново ще извадят Боран Хаджийски, който преди 4 години на косъм стана градоначалник, още не е ясно, но БСП вече разбърка картите с кандидатурата на  Валентин Черпоков, дългогодишен кмет на Забърдо, който лично Нинова налага като кандидат за Чепеларе.

В Сливен ГЕРБ отново залага на Стефан Радев, който успя да стабилизира финансова общината през последните 2 мандата, но за първи път го чака люта битка с Минчо Афузов. Бившият областен по време на служебните кабинети от месец обикаля общината и е сред фаворитите на президента. Издигнат е от местна коалиция, в която влизат видни интелектуалци.

  • Афузов вече успя да разцепи БСП в Сливен

след като Корнелия Нинова си избра дългогодишния кандидат Кольо Милев, а червената организация на място й отговори с гневно писмо, че ще работи за Афузов.

Далеч по-малко тревоги има сегашният кмет на ГЕРБ в Хасково - Станислав Дечев. Независимо, че е само един мандат зад гърба си, има на своя страна острието на партията Делян Добрев и вече започва кампанията си.   

Битка в ГЕРБ за номинации за Перник нямаше, тъй като формацията логично подкрепи независимия Станислав Владимиров, който по-рано тази година напусна БСП. В Брезник и Трън партията на Борисов вече си е осигурила победата, тъй като Продължаваме промяната обяви, че никой от кандидатите им не е минал прословутия тест ветинг, сиреч проверка на миналото.

След като дългогодишния кмет на ГЕРБ в Благоевград Атанас Камбитов обяви, че ще кандидатира отново, но този път в партия с Цветан Цветанов, Борисов изненада с подкрепа за Илко Стоянов, който през 2021 г. беше издигнат от "Има такъв народ" и би кандидата на ГЕРБ.

Още по-изненадваща е ситуацията в Силистра, където дългогодишния кмет на ГЕРБ се разделя още сега с поста, а за неговото място от името на управляващата партия ще се бори депутатът и бивш областен управител Ивелин Статев.

Голямата въпросителна при ГЕРБ остава за три основни градове, изходът от които ще реши съдбата на сглобката и на бъдещето на коалицията ПП- ДБ.

Както е добре известно, кандидатурата на Васил Терзиев за столицата, продължава да пали страстите в градската десница, но през следващите 4 дни много по-голямо е напрежението в ГЕРБ. Очаква се техния кандидат да е ясен на 18 септември, когато ще стане ясно дали името на сегашния шеф на парламента Росен Желязков е било само отвличащ маньовър.

Докато ГЕРБ запазва мълчание за Пловдив, кандидатът на ПП Ивайло Старибратов, преподавател във факултета по математика и информатика в Пловдивския университет,  ударно

  • започна кампанията си с призива да се махне паметника на Альоша

и на негово място да се сложи друг с по-подходяща историческа личност.

В отсъствието на име за кандидат на ГЕРБ за морската столица, бившият областен Благомир Коцев разчиства терена от междуличности борби в коалицията на промяната. След като на финалната права изпревари Стела Николова от ДБ, Коцев сега се опитва да увеличи подкрепата си, добавяйки други малки партии.

За Русе коалицията избра бившата депутатка от ПП Рена Стефанова, която миналата година сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновна по обвинение за причиняване на телесна повреда при катастрофа.

Във Видин надделя адвокатът от ДБ и бивш депутат Любен Иванов.

За Ловеч безспорната номинацията е енергичният депутат Искрен Арабаджиев, а за Пазарджик - народният представител Петър Куленски. Неговият колега Йордан Терзийски ще играе за Велико Търново.

За Габрово ще бъде издигнат бившият зам.-областен управител Ивелин Стоянов, който е бил общински съветник от ДБ. За Кърджали се очаква кандидат да е общинският съветник от "Демократична България" Радослав Милев. В Перник ПП-ДБ издига председателя на структурата на ДСБ в града Георги Недев.

Кандидат-кмет на Стара Загора ще е общинският съветник Димитър Чорбаджийски, който също е бил кандидат за депутат от ДБ. Настоящият областен управител на Сливен Маринчо Христов пък е номинацията за областния град.

  • Битката за Лудогорието тепърва предстои

За Шумен се очаква да бъде издигнат бившият заместник-областен Николай Колев, а в Търговище загрява за кметския стол автомобилният инженер Стефан Асенов. Настоящият зам.-кмет на Разград Мирослав Грънчаров пък се спряга за евентуална номинация на коалицията за кмет, а в Силистра кандидатурата на архитект Мария Иванова. Кандидат за кмет на Добрич ще е бившата депутатка Йорданка Костадинова.

След като Андрей Гюров стана подуправител на БНБ, в Благоевград кандидат за кмет ще е близкият до него юрист Методи Байкушев.

Във Враца ПП-ДБ издига предприемачът Кирил Кунгалов, а в Кюстендил - зам.-областният управител Кристиян Иванчов.

За Монтана ще се бори местната шефка на Промяната Теменужка Цветкова. А за Плевен се чака голямата изненада - след експериментите около Радостин Василев, коалицията сега обмисля подкрепа на настоящия кмет Георг Спартански

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай