Класация на туристите: Всички харесват Пловдив

Един от най-древните в Европа, очарова със запазен калдаръм, уютни кафенета и впечатляващи гледки, описват го чужденците

Класация на туристите: Всички харесват Пловдив | StandartNews.com
  • Градът под тепетата е подценяван, но си струва да бъде посетен, казват потребители
  • Един от най-древните в Европа, очарова със запазен калдаръм, уютни кафенета и впечатляващи гледки, описват го чужденците

 

В интересна класация попадна Пловдив през тази седмица. Световната новинарска агенция Euronews публикува обширен материал за т.н. "подценявани градове", като споделя мнения на хора, които са ги посетили.

Големите дестинации и най-емблематични места на Стария Континент страдат от наплива на туристи, поради това и много европейци вече се ориентират към по-малко известни места, които си заслужава да бъдат посетени. Най-добрите, но все още не толкова популярни места за посещения в Европа ще ви изненадат. Сред тях е и Пловдив.

1.    Любляна, Словения

На първо място потребителите определят Любляна в Словения като може би най-интересния, но все още не толкова пострадал от туристите град на Стария Континент. "Цяла Словения е много подценена, а Любляна е толкова невероятна", споделя турист. "Има толкова невероятна, уникална енергия и жизненост, каквито не съм срещал никъде другаде", добавя друг.

Според опитните туристи градът е "живописен, достъпен и достатъчно малък, за да може да се ходи пеша". А ако искате да се повозите, може да се качите на трамвая и да обиколите основните забележителности - от замъка до театъра на Любляна. "Дори през зимата този град ще ви очарова", споделя турист, като хвали храната  и близостта на града до големи природни обекти, като езерото Блед и планината Триглав.

2.    Пловдив, България

На второ място в тази класация е поставен родният ни Пловдив. Според потребителите той е "идеалният европейски град". Подходящ е за пешеходци, а из града е пълно с паркове и кафенета. "Освен това има страхотни влакови връзки с други български градове като Варна и София", споделят още туристи пред световната агенция.

Със старини от селища в района от 6000 години преди Христа, Пловдив е един от най-древните градове в Европа. Любителите на историята биха били щастливи да открият "археологически обекти, свързващи града с древното му минало". От калдъръмения стар град, по чудо запазен римски театър на Филипополис, градът е пълен с очарователни гледки. "Това ме очарова повече от очакванията ми", казва потребител в социалната мрежа Reddit.

3.    Порто, Португалия

Вторият по големина град в Португалия често се пренебрегван за сметка на столицата - но не трябва да е така, твърдят потребителите на Reddit.

"Наслаждавахме се на Порто повече отколкото на Лисабон , който се усеща като  пренаселен", казва потребител.

"Начинът, по който е построен върху хълмове с реката в средата, старата архитектура, храната, толкова е красиво", добавя друг. Порто е достъпен, чист и приветлив, казват туристите.

"Отидохме там най-вече, за да обиколим долината Дуро , но самият град беше страхотен", казва потребител на Reddit. "Имахме планове да го използваме като център за еднодневни екскурзии, но в крайна сметка прекарахме дните си просто из града", добавя друг.

От скитане по тесните калдъръмени улички на средновековния речен бряг и любуване на пищната барокова църква Sao Francisco до излежаване на пясъчни плажове, този крайбрежен град отговаря на всички изисквания.

4.    Страсбург, Франция

Въпреки че е седалище на Европейския парламент, Страсбург често се пренебрегва от туристите. Но ако го погледнете малко по-отблизо, ще откриете очарователен град, пълен с очарователна история и уникална гастрономия.

"Със смесица от немско и френско влияние и история на борбата между Германия и Франция за региона преди Втората световна война, намирам го за очарователен всеки момент, когато съм там", казва един потребител на Reddit. Борбите от миналото  отстъпват  място на хармонична смесица от немска и френска култура, като храната, езикът и архитектурата са на кръстопътя на двете страни.

Освен това виненатата  страна  Елзас  е на  прага му.

5.    Торино, Италия

Италия няма недостиг на известни градове,  но никой не е толкова подценен като Торино, според потребителите на Reddit,  и това е част от неговата привлекателност. "Има по-малко туристи от Милано и другите по-известни градове", казва един.

"Той е сериозно подценен", казва друг, който обича алпийските гледки около града. Намирайки се в сянката на Алпите, Торино е идеална база за пешеходни пътеки и посещения на лозя. Освен че е "в сърцето на един от най-добрите винарски региони в света" - Пиемонте - кухнята на Торино е "перфектната смесица от френска и италианска кулинария", добавят те.

6.    Вилнюс, Литва

Столицата на Литва има дружелюбни местни жители и изобилие от неща за правене, споделят потребителите на Reddit. "Намерих хората наистина приятелски настроени и достъпни", казва един. "Обичах града и хората му", добавя друг.

От разходка из причудливия стар град до хора, които се снимат пред големия площад пред катедралата и  се  наслаждават  на гледката от кулата на Гедиминас, "има по нещо за всеки" във Вилнюс, казват потребителите на Reddit.

Любителите на историята могат да научат за 50-годишната съветска окупация на страната в Музея на окупациите и борбите за свобода в бившата сграда на КГБ или да направят еднодневна екскурзия до приказния замък на остров Тракай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай