Къде са скрити парите на Пабло Ескобар

Започна война на живот и смърт за наследството на Краля на кокаина

Къде са скрити парите на Пабло Ескобар | StandartNews.com
  • Започна война на живот и смърт за наследството на Краля на кокаина
  • Баща и син се карат за мотоциклетите и оръжията на наркобарона, фермери намират заровени милиони в нивите си

В края на август Никола Ескобар, племенник на скандалния шеф на кокаиновия картел Меделин Пабло Ескобар, заяви, че собственият му баща го заплашва, тъй като е решил да вземе вещите на известния си чичо.

Месец по-рано властите в колумбийския град Меделин събориха сградата, в която дълги години се помещаваше музеят на Пабло Ескобар, наричан Краля на кокаина. Властите твърдят, че собственикът на сградата Роберто Ескобар, по-голям брат и главен ковчежник на починалия престъпник, не е успял да предостави документи, потвърждаващи законността на сградата.

Местни жители обаче са сигурни, че основната цел на администрацията е била да унищожи още едно място за поклонение на боса, който приживе се превърна в криминална легенда в световен мащаб и беше в списъка на най-богатите хора в света.

Когато булдозерът пристигна в сградата на музея, вътре не бе останало нищо - Роберто Ескобар бе изнесъл експозицията, оставяйки  само празен сейф.

Притежавал всеки трети долар, емитиран в САЩ

Историята на Ескобар е обрасла с митове, превърната в средновековна легенда, пише Лента ру. Момче от беден квартал, вършило дребни престъпления, което се превърна в бос на мафията и започна да помага на бедните. Той построи много къщи за бедните, болници и стадиони. Въпреки факта, че през последните години от неговата "кариера" по негова заповед са извършени редица големи терористични атаки, Ескобар все още има много почитатели сред обикновените хора.

В средата на 80-те години кокаиновият картел Меделин, който контролираше между 80 и 90 процента от доставките на наркотици в Съединените щати, се смята, че е правил по 240 милиона долара на седмица. Личното състояние на Ескобар се оценява на около 25-30 милиарда долара, през 1989 г. той заема седмо място в списъка на най-богатите хора на планетата.

Има легенда, че в края на 80-те години една трета от всички стодоларови банкноти, емитирани в САЩ, са били притежание на Ескобар и неговия картел.

Какво имаше в музея

Там посетителите можеха да разгледат скутерите, които бъдещият крал на кокаина и негов приятел са използвали при обири. Съучастниците боядисали дясната страна на скутера в червено, а лявата - в черно. Полицаи, които виждали мотора на улицата от различни страни, се обърквали в описанията.

В края на 70-те години Ескобар обича да се състезава и в музея е била една от колите му - спортно Рено от онова време. Там е бил и неговият брониран мерцедес, надупчен от куршуми. В двора посетителите можеха да видят лек самолет, на който според легендата Ескобар лично транспортира първия товар кокаин до Съединените щати (според друга версия, той го откарва до Панама за пари на картела).

Освен това в музея имаше два джета Wetbike, които стават известни след епизода от 1977 г. на филма за Джеймс Бонд "Шпионинът, който ме обичаше", с участието на Роджър Мур. Ескобар вижда мотоциклета в киното и веднага нарежда да получи същия за себе си, като става първият частен собственик в света.

Смята се, че най-ценните експонати от колекцията са били кола на легендарните американски разбойници Бони и Клайд и пистолет, за който се твърди, че е принадлежал на самия Ал Капоне. Автентичността на тези предмети никога не е била проверена, но фактът, че са били собственост на Ескобар и той ги е смятал за истински, ги прави съкровище за колекционерите. И всичко това, без да броим множеството редки оригинални снимки, дизайнерски дрехи от най-добрите модни къщи в света и луксозни мотоциклети и автомобили.

Защо започна борбата за наследство?

След като музеят беше затворен и разрушен, правата върху колекцията бяха неочаквано представени от сина на Роберто Ескобар - 53-годишният Николас. През август той обяви, че винаги е бил "любимият племенник на дон Пабло" и че ценните вещи от музея са негови по право. Човекът отвори собствена изложба, посветена на чичо си и сега иска да изложи там ценни предмети.

Между баща и син избухна вражда, която можеше да завърши дори с кръвопролитие. Никола каза, че родителят не само отказва да даде експонатите, но и го заплашва. "Сестра ми се обади и ме предупреди да не отивам в дома му. Тя каза: "Ако влезеш, някой ще те убие, защото баща ни така е наредил"

Освен това Николас твърди, че баща му вече четири пъти е изпращал убийци, след което е трябвало да поиска държавна защита и да постави бронирана врата в къщата.

Очевидно борбата между роднините се отнася не само за вещи от музея, който вече не съществува. Спорът е по-специално за известния розов мотоциклет Harley-Davidson, закупен от Пабло Ескобар през 1990 г., който сега е в колекцията на Музея на полицията в Меделин.

Все още не са известни причините роднините да започнат битката за наследството точно сега. На 2 декември се навършват 30 години, откакто колумбийската полиция убива Ескобар на покрива на едно от скривалищата му в Меделин. Такава дата, разбира се, ще привлече много фенове на наркобоса, от които собственикът на колекцията ще направи добри пари. Освен това някои предмети могат да бъдат пуснати на търг и да ударят големия джакпот заради поредния прилив на интерес към Краля на кокаина.

Колко пари е скрил Ескобар?

Основното наследство на краля на кокаина е 25-30 милиарда долара, но досега е открита само малка част от тези пари. Смята се, че наркобосът е държал всичко в брой и когато специалните служби са тръгнали по петите му, той е скрил парите в цяла Южна Америка.

На територията на хасиендата "Неапол" - имението на Ескобар, където той държеше известните хипопотами, които сега са в Колумбия, създавайки проблеми на еколозите - бяха откриха пачки американски пари, достатъчни от тях да се изгради малка плевня.

През ноември 2015 г. 65-годишният колумбийски фермер Хосе Мариена Картолос изкопа няколко пластмасови варела, пълни с пари, от нива в своя имот. Сумата е невероятна - 600 милиона долара. Властите благодариха на човека и му дадоха субсидия от 3000 долара за развитие на икономиката.

Николас Ескобар заяви през 2020 г., че е намерил 18 милиона долара в стената на апартамент, собственост на семейството му. Той каза, че е живял там пет години и след това имал видение, което сочело към тайник с пари. Племенникът на наркобоса каза също, че преди това е намирал тайници с пари, бижута, сателитни телефони и други предмети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай