Изкуството да пазаруваме. Митове и факти за Черния петък

Най-изгодните стоки свършват за 2 минути след старта на надпреварата

Изкуството да пазаруваме. Митове и факти за Черния петък | StandartNews.com

От няколко години българите се включиха в шопинг манията, наречена "Черен петък", която тръгна от САЩ още преди десетилетия и постепенно завладя света. Всички сме виждали кадри на обезумели тълпи от хора, които щурмуват магазините и разграбват всичко, което се изпречи на пътя им - без значение дали им е нужно или не. Но тъй като българинът е скептик, а пък и по нашите ширини да преметнеш другия е национален спорт, мнозина не вярват, че рекламираните намаления на цените действително са такива. Кои са най-разпространените митове и какви са фактите - прочетете и решете сами дали ще пазарувате.

1. Намаленията на Черен петък не са реални - мит

Ако това беше така, кампанията нямаше да съществува. Тя предлага наистина изгодни покупки. Но за да не бъдете излъгани, трябва да изберете магазини с добра репутация. Много е важно да бъдете наясно какво точно искате да си купите. Повече от задължително е предварително да сте проучили каква е редовната цена, за да знаете дали наистина намалението е реално.

Нужно е да се запознаете с условията на кампанията във всеки магазин. При онлайн платформите e добре да проследите от кого се предлага продуктът. Възможно е да бъде от т. нар. Маркетплейс, където се регистрират различни търговци. Те продават стоките си, като се възползват от логистиката, трафика и маркетинга на сайта. Цените на стоките им може да са различни от редовната цена на онлайн магазина.

2. Най-добрите предложения се изчерпват бързо - факт

По данни на най-известния магазин за онлайн търговия у нас, някои продукти са свършили за по-малко от две минути след отварянето на сайта.

Платформата е генерирала 757 поръчки, направени за една минута след старта на кампанията. За целия ден са били регистрирани 258 951 продукта.

Ако искате да успеете, трябва да се наредите сред първите на така наречената "виртуална опашка". Трябва да имате "набито око" и предварително да сте си набелязали какво търсите, а не просто да се "лутате" из сайта.

Съществуват и различни опции, като например да платите с 1 клик чрез запазване на кредитна/дебитна карта в акаунта ви. Такъв можете да си направите в известните чуждестранни, а и български сайтове. Това ще ви спести време и ще бъдете първи на "опашката".

3. На Черния петък е изгодно да се пазаруват само намаелни стоки - мит

Факт е, че поради голямата популярност на кампанията, много търговци правят предложения и за различни намалени услуги. За Black Friday 2018 един от най-популярните онлайн магазини пусна ваканционни пакети до дестинации като Пукет, Кабо Верде, Египет и Тунис. Футболните фенове могат да се възползват от мачове в Англия, Италия и Испания. Излизат оферти и за профилактични прегледи, както и козметични процедури.

4. Ако пазарувате на Black Friday, доставката ви ще дойде по-бавно - факт

Почти винаги заради Черния петък срокът, в който се доставят стоките, е по-дълъг от обикновено. Това може да се обясни с огромния брой поръчки, а и куриерите са много натоварени. Един трик, с който си спестявате  чакането, е да се абонирате за доставка в офисите на "Български пощи". Те имат клонове в цялата страна.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай