Избори в 76 държави! Иде ли нов световен ред?

За първи път Мексико ще има жена за президент

Избори в 76 държави! Иде ли нов световен ред? | StandartNews.com

Избори! Това е клеймото на високосната 2024 г. Над 4 милиарда души по света ще гласуват в 50 вота в общо 76 страни по света.
Избори ще има в едни от най-чувствителните от геополитическа гледна точка страни - САЩ и Русия, в най-населената държава в света - Индия, а също и в най-големия континентален блок - Европейския съюз.

  • Ще се върне ли Тръмп е интригата  в САЩ, без изненади в Русия
     

Избори 2024

Следващата година се очертава да бъде крайъгълен камък за либералната демокрация, тъй като повече от два милиарда души с право на глас може да се отправят към урните по цял свят. Президентските избори в САЩ през ноември ще бъдат наблюдавани внимателно заради възможното завръщане на Доналд Тръмп, докато руският Владимир Путин се готви за още шест години на поста. Изборите за Европейски парламент пък ще оформят начина, по който ключови въпроси като миграцията ще се третират в бъдеще, особено с оглед на възхода на десния популизъм.

Войните и конфликтите очевидно възпрепятстват възможността за провеждане и поддържане на демократично управление. Украйна, например, трябваше да има президентски избори до пролетта на 2024 година. Петгодишният мандат на Володимир Зеленски изтече. И все пак, въпреки че според военното положение изборите са прекратени, гласуване, което действа като предпазен клапан за освобождаване на вътрешното напрежение и народното недоволство, би било занимание, което си заслужава да се проведе. 

При около 30 държави, които гласуват за избиране на държавен ръководител през следващата година, ето някои ключови избори, които ще следим през 2024-та.

Ще се върне ли Тръмп в Белия дом?

Всички експерти са съгласни, че най-очакваните и най-следените избори през следващата година ще бъдат в САЩ през ноември. Доналд Тръмп, въпреки че има множество вътрешни опоненти, остава фаворитът на Републиканската партия и ключовият опонент на демократите и техния видимо неизбежен кандидат Джо Байдън.

Има много да си блъскаме главите за това какво може да означава потенциален втори мандат в Белия дом на Тръмп в международен план, като например ограничаване на дейността или дори оттегляне от НАТО. Няма съмнение, че случващото се в Съединените щати ще създаде сеизмични вълни сред цялата международна общност и че ако Тръмп спечели, обичайните инструменти на американската демокрация, които там се наричат checks and balances (в буквален превод "проверки и баланси") може да се окажат не толкова ефективни, колкото са досега. Ако това се случи в САЩ, то със сигурност ще насърчи и антидемократичните сили в Европа.

Тръмп гласно изрази неприязънта си към финансирането, което САЩ предоставя на Украйна, обещавайки да прекрати помощта за страната жертва на руската военна агресия, ако бъде преизбран. Това, разбира се, би имало сериозни последици за ролята на Америка в световен план, за солидарността в рамките на НАТО, за отношенията с и вътре в ЕС. 

Путин се кандидатира за нов шестгодишен мандат

Владимир Путин ще се бори през март да остане още 6 години на върха на руската пирамида, като "бори" тук е съвсем условно. Няма кандидат, който в момента да се изправи срещу Путин в родната му страна и да спечели изборите. Преизбирането на сегашния господар на Кремъл е сигурно след години на репресии спрямо всяка възможна политическа опозиция.

Путин няма да си ходи, това е ясно, но много наблюдатели виждат в това смесица от лоши, но и донякъде добри новини. Ако той загуби властта, наследникът му със сигурност ще трябва да се бори да обедини различните кланове, тегнещи над Кремъл, които Путин успява и досега да доминира. Затова мнозина прогнозират, че евентуалният наследник ще е дори по-авторитарен тип от сегашния президент.
От друга страна преизбирането на Путин означава, че Русия ще продължи да не уважава на практика нито едно от международните права и норми. Руският президент не се свени да прибегне до всякакви нарушения в името на това да постига целите си. 

Избори в най-многолюдната демокрация

Премиерът Нарендра Моди и неговата националистическа партия Бхаратия Джаната ще се борят за трети мандат на върха на изпълнителната власт през 2024 година, когато близо един милиард индийци с право на глас ще могат да се отправят към урните. Предизборната кампания ще бъде проведена през април и май, и ако не друго ще бъде по-цветна и разнообразна от всяка друга на света.

Изборите в Индия със сигурност могат да бъдат поставени в категорията на предизвикващите тревожност. Опасенията са не толкова, че вотът може да бъде фалшифициран, а че ще премине при ограничаване на медийни свободи и страх, с които действащият министър-председател очевидно си служи. Моди е доста ефективен що се отнася до икономическото развитие на Индия, но неговият проблем е, че продължава да насърчава индуски националистически дневен ред, подкопавайки демократичните институции и системата на демократично управление в страната, които са от първостепенна важност още от постигането на независимостта й след Втората световна война.

Нов Европейски път

Между 6 и 9 юни 400 милиона европейски избиратели от 27 страни членки на ЕС ще гласуват за нов Европейски парламент, който има петгодишен мандат. Това се възприема като най-големият демократичен парламентарен вот в света (като изключим Индия, но за там, както видяхме, има съмнения). 

Различни евроскептични и крайнодесни партии в Европа биха могли да изменят облика на новия Европарламент. Твърдите десници промениха в последно време вътрешнополитическия пейзаж в Италия, Финландия, Швеция и Нидерландия. Трудната икономическа ситуация, натискът, свързан с миграционните потоци, енергийната политика, механизмите за постигане и споразуменията за гарантиране на финансова стабилност на ЕС, са все елементи, пораждащи напрежение и подхранващи недоволство у много хора, а и са основни теми в предизборните платформи на някои антиевропейски политически формации.

Може ли Великобритания да избере лейбъристко правителство?

Може би най-значимите избори в Европа през 2024 г. ще бъдат тези във Великобритания, където Консервативната партия е на власт от почти 14 години. И въпреки прогнозите за възход на Лейбъристката партия, консерваторите не бива да бъдат подценявани, тъй като те са "известна величина". Наблюдателите, разбира се, смятат, че лейбъристите ще спечелят, но не е сигурно дали ще успеят да променят някои вредни политики на консерваторите, като например пълната бъркотия в имиграционната политика.

Има го и проблемът с икономиката. Това е нещо, с което независимо кой ще е на власт във Великобритания ще трябва да продължи да се бори след пълния крах, предизвикан от  излизането на страната от Европейския съюз. Сянката на Брекзит продължава да тегне над британската политика, икономика и нация.

Други предизвикателства

Има още доста избори в света през 2024 г., които ще пълнят новинарските емисии. Например, тези в Мексико, където се очаква народът за първи път да избере жена за президент. Неизбежно е - две жени са водещите имена в бюлетината за президентските избори през юни - бившата кметица на столицата Клаудия Шейнбаум и Сочитл Галвес.

След като изигра голяма роля във външната политика на САЩ и по отношение на Китай, Тайван ще проведе своите президентски и парламентарни избори още в началото на януари. Тайван се управлява независимо от Китай от 1949 г., но "Принципът на един Китай" на Пекин настоява, че Тайван е част от Китай и ще бъде обединен отново с континента един ден под властта на Китайската комунистическа партия. Пекин обвини водещия кандидат за президент Лай Чинг-те от Демократическата прогресивна партия, че е сепаратист. Опозиционната партия Гоминдан обаче се смята за много по-приятелски настроена към Пекин.

В Африка сред открояващите се избори догодина са тези в Република Южна Африка и Руанда (общи избори), и президентските избори в Алжир и в Тунис, както и обещаните от хунтата парламентарни и президентски избори в Чад. Каквито и избори да се провеждат през 2024 г. най-важното ще бъде демокрацията да бъде опазена. Новата година ще носи много надежда за положителна промяна, започваща от политиците, но и опасения, че най-великото завоевание на човечеството може да бъде провалено именно от същите тези политици.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай