Харалан Александров: С парите за култура ГЕРБ и ДПС решават и демографски проблем

Двете партии знаят как се управлява, казва социалният антрополог

Харалан Александров: С парите за култура ГЕРБ и ДПС решават и демографски проблем | StandartNews.com

- Г-н Александров, нито с над 133 млн. лв. ще бъдат увеличени парите за култура в бюджета за следващата година. Бихте ли откроил каква е ролята на ДПС за развитието на този сектор, тъй като нито при управлението Бойко Борисов, нито при премиера Кирил Петков това се случваше, въпреки призивите на работещите в сектора? 

- Винаги е имало финансиране за културната сфера - но то беше на принципа на гарантиране на минимума и всичко останало беше на пазара - като творчески труд. Това е инерцията от един възглед за културата, като за първи път има сериозна подкрепа за този сектор. Надявам се да не идва твърде късно. 

Мога да кажа мнението си за театрите в провинцията. Те често функционират на ръба на силите си - с много ниски доходи, разчитат на проекти за финансиране от ЕС, за да поддържат сградите и покривите си.  

Известните актьори се справят на пазара, показват се по телевизията и участват във филми. 

И тук има много сериозно напрежение между черноработниците в културната сфера, които живеят в хронична бедност и т. нар. "звезди". Тъй като те гастролират по страната, привличат публика, но и взимат високи хонорари.

Мисля, че с планираното по-голямо финасиране за културата, за което има роля ДПС, ще се вдигне стандартът на артистите - актьори, музиканти, художници и т. н. Ще им се даде възможност да мислят свободно и да се отдадат на професията си, което е чудесно. 

- Беше казано от политиците, че културата ще стане държавен приоритет. ..

- ...Работя с общини, особено с тези, които са в периферията на страната. Там трудният живот е ключов проблем. Усещането за загуба, за изтичане на културата е много по-тежко от това, че доходите са ниски. 

Здравеопазването, образованието и културата всъщност са гаранция за това, че хората ще останат да живеят по своите населени места. И няма да се скупчат в няколко големи града. Това има пряко отношение към демографията. 

Хората от съвременния свят имат нужда от културен живот, за да се чувстват добре. И не ме изненадва фактът, че ДПС и ГЕРБ са инициатори за повишаването на парите за култура - тези партии знаят как се управлява.  

- Имате ли поглед върху читалищната дейност?

- В читалищата има много големи възможности за работа със собствено финасиране. Иначе това, което министерството на културата даваше досега, беше заплатите на председателя, на секретаря и на част от самодейния състав. И ако протече покривът например, да могат хората на място да го ремонтират.

- Достатъчно средства ли отпуска държавата за археология?

- Имах удоволствието да работя с проф. Николай Овчаров в Кърджали по един проект за културното наследство. Моят се екип се занимаваше с инвентаризация на нематериалното наследство - с това, което се правят топографиите. Докато професорът работеше с материалното - със забележителностите в този район. С очите си видях как "Перперикон" в рамките на няколко години с помощта на община Кърджали се превърна в един успешен бизнес - част от културното ни наследство. Сега обектът привлича много туристи. Те носят приходи - пълнят хотелите, ресторантите и допринасят за развитието на общината. 

Парите на държавата трябва да бъдат интелигентно насочени - да отговарят на местните потребности и да дадат тласък за привличане на допълнителни средства за развитие на бизнеса. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай