Гунди - една легенда за любов и футбол

Специални ефекти ни връщат към "несъвършенствата" на обективите в края на 60-те

Гунди - една легенда за любов и футбол | StandartNews.com
  • Специални ефекти ни връщат към "несъвършенствата" на обективите в края на 60-те
  • 3000 костюма са ушини специално за филма, нашумял актьор и начинаеща актриса в главните роли

 

Тази седмица бе съобщено, че са приключили снимките на филма "Гунди - легенда за любовта", който разказва за живота на големия български футболист Георги Аспарухов. Начинът, по който е заснета продукцията, техниките, използвани от режисьори и оператори, както и цялата атмосфера връщат по уникален начин зрителя към необикновеното житие на един от най-обичаните българи.

  • Предизвикателството

За Гунди има много документални филми, но игрална продукция досега никой не се е осмелявал да направи. Причините са ясни - Гунди е легенда, пример за изключителен футболен талант и морални качества. Аспарухов загина много млад в катастрофа на 30 юни 1971 г., когато живота си губи и неговият съотборник Никола Котков. Именно тази ранна смърт остави Гунди завинаги на върха - и във футбола, и в сърцата на почитателите. Гунди е светиня не само за всички левскари, но и извън синия отбор. Операторът Борис Славков, режисьорът Димитър Димитров, сценаристът Емил Бонев и всички останали, допринесли за заснемането на филма с познание, талант и огромен майсторлък превръщат спомена за Гунди в магична реалност.

  • Краят на едно огромно усилие

По думите на продуцентите - Иван Христов и Андрей Арнаудов - за пресъздаването на епохата актьорите и масовката са сменили близо 3000 костюма, ушити специално за целта, включително екипите на футболните отбори от края на 60-те години. Декорите и самите локации са внимателно подбирани и подготвяни месеци преди старта на снимките, така че да пасват на историята. Близо 200 сцени и над 1000 гледни точки, заснети със специални анаморфни обективи, ще оживеят на големия екран и ще разкажат романтичната история на Гунди (в ролята Павел Иванов) и неговата съпруга Величка Маркова-Лита (изиграна от Александра Свиленова). "Най-вълнуващият етап от създаването на филма приключи. Всички сме много въодушевени, но и малко тъжни, че свърши. Бяхме омагьосани от историята, която разказваме във филма. Тази магия сякаш ни даваше сили да преодолеем предизвикателните условия в разгара на лятото и натрупаната умора. Сега нямам търпение да започна работа по монтажа", казва режисьорът Димитър Димитров.

  • Като при Фреди Меркюри

За да се усети духът от края на 60-те и началото на 70-те, филмът е заснет със специални анаморфни обективи Hawk V Lite Vintage 74. Тази серия пресъздава "несъвършенствата" на обективите, използвани в миналото в киноиндустрията. За разлика от съвременната техника, която показва кристално чист образ, тези обективи, с помощта на модерна технология, придават усещане за маслено платно. Подобни обективи са използвани при заснемането на холивудски продукции, една от които "Бохемска рапсодия" за живота на Фреди Меркюри. За да се подсили този ефект, творческият екип изготвя т. нар. LUT (Look Up Table) - специална таблица с цветове, които симулират филмова емулсия Eastman Kodak 5274, типични за почти всички качествени филми през 60-те и 70-те на ХХ век. Машината на времето ще ни върне в периода между 1959 и 1971 г. благодарение на специалните ефекти (CGI), за които се грижат копродуцентите на филма ImmerseFX (Visual Effects Studio).

"Реализирането на филма "Гунди - легенда за любовта" е една сбъдната професионална мечта и несъизмеримо предизвикателство", казва операторът Борис Славков.

  • Сценарият като магия

"Това е сън наяве. Сътворихме го с талант и всеотдайност. Заедно", хвали се сценаристът Емил Бонев. "Аз съм уплашена леко, но се надявам, че този филм няма да бъде сълзлива мелодрама. Имам вяра, че ще стане нещо хубаво. Искам да покажа, че Георги беше обикновен, здраво стъпил на земята човек", казва Лита - вдовицата на Гунди. "Не смяташе, че е звезда. Да го покажем различен с деликатността, чувствителността, със смирението и почтеността. Качества, които бяха възпитани от родителите му у него", не крие емоциите си Маркова.

  • Да изиграеш Гунди

Двама са актьорите, чиято отговорност е най-голяма, за да може зрителят да разбере това, което се е случило. Павел Иванов (в ролята на Гунди) е един от най-нашумелите актьори. Завършва НАТФИЗ през 2016 г. при Стефан Данаилов, но още през 2014 става част от трупата на Народен театър "Иван Вазов". През 2016 г. името му добива популярност и в телевизията, благодарение на сериала "Полицаите от края на града". Следват участия и в други тв формати, последният от които е ситкомът "Татковци". Павел Иванов обикаля страната и Европа и с пътуващи спектакли.

"С Лита се запознахме на снимачната площадка. Тази емоционална среща беше черешката на тортата след дългата ми подготовка за този филм", сподели актьорът. "Как се изиграва Георги Аспарухов? С много труд. Аз и екипът разчитаме на подготовка и на точно този начин на живот, който е имал Аспарухов. Винаги е бил на линия за началото на деня и винаги си е тръгвал последен", казва Иванов.

Един от най-трудните за него моменти била физическата подготовка, тъй като Аспарухов е бил "атлет от световно ниво".

Александра Свиленова (в ролята на Лита) е изгряващият талант в една от ключовите роли във филма - тази на Величка Маркова - съпругата, най-голяма любов и вдъхновение за Гунди. Това е първата голяма роля в киното за актрисата, която учи "Актьорско майсторско за драматичен театър" в класа на проф. Ивайло Христов. Александра участва още в представлението на Учебен театър НАТФИЗ: "Шексперимент".

  • Да създадеш филм за една легенда

Димитър Димитров е добре познат на зрителите като режисьор на популярните сериали "Отдел издирване", "Дяволското гърло", "Откраднат живот", "Връзки", "Дървото на живота", "Съни Бийч", "Мен не ме мислете" и още много други. Дебюта си в игралното кино прави на 27 г. с филма "Събирач на трупове". Има опит и в късометражното и документалното кино.

Операторското майсторство е в ръцете на Борис Славков. Работил по сериалите "Войната на буквите", "Отдел издирване", "Откраднат живот", "Дяволското гърло", "Съни бийч", "Мен не ме мислете", както и по филмите "Шекспир като улично куче", "Всичко, което тя написа", "Събирач на трупове". В душата на проекта и негов сценарист е Емил Бонев. След като  завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Емил Бонев има 60 роли и национални награди. Автор е на пиесите "Морска сол", "Пакетче семки", "Покер", "Кантон 117", "$910", играни в страната и чужбина. Драматургичен консултант и диалогист е на филма "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов и сценарист на лентите "Прогноза" на Зорница София и "Засукан свят" на Мариус Куркински. Като главен сценарист Емил Бонев се подписва под сериалите "Морска сол", "Недадените" и "Скъпи наследници". Режисьор е на десетки театрални спектакли.

"Гунди - легенда за любовта" предстои да излезе на голям екран през 2024 г. Филмът е продукция на "Междинна станция" на Иван Христов и Андрей Арнаудов, а изпълнителен продуцент е Васил Булянски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай