Ертен Анисова: В България вече има крайна нетърпимост към насилието

Хората чакат от нас справедливост

Ертен Анисова: В България вече има крайна нетърпимост към насилието | StandartNews.com

Ертен Анисова е втори мандат народен представител на ДПС от Добрич. Зам.-председател е на парламентарната Комисия по правни въпроси, член е и на Комисията по конституционните въпроси. Анисова е и заместник-ръководител на Парламентарната делегация в ПАСЕ.

Завършила е право и международни икономически отношения във Великотърновския университет

"Св. св. Кирил и Методий" и "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Член е на Централния оперативен съвет на Младежко ДПС от 2020 г.

  • Гордеем се с успешните кметове на ДПС, които са превърнали своите общини в модерни европейски градове и села
  • Хората чакат от нас справедливост
  • Добрич има огромен потенциал за културно-исторически туризъм
  • ДПС дава шанс на младите. Доверието е най-голямата отговорност
  • Водени от дълга си към хората, предлагаме промени, казва зам.-председателят на правната комисия в НС Ертен Анисова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Анисова, след зверството с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора ДПС заедно с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ внесе промени в Наказателния кодекс за увеличаване на наказанията за средна и лека телесна повреда. Какво предвиждат те?

- През последните дни българското общество бе смразено от поредното нечовешко и извършено с особена жестокост насилие върху личността на млада жена. За съжаление, през последните години нападения като това зачестиха и се отличават със своята все по-голяма жестокост и садизъм.

Наред с този случай през седмицата имаше и още няколко подобни посегателства. 

Водени от дълга си пред обществото, ние решихме да предложим промени, които да дадат  адекватен отговор на тези зверства. Хората чакат справедливост.

Предлагаме увеличение на наказанието за лека и средна телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда вече ще лежи в затвора до 8 години затвор. В момента присъдата е до 6 години лишаване от свобода.

Освен това премахваме възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда. За нея наказанието ще е само ефективен затвор - до 2 години. Повишаваме и глобата. Тя става от 500 до 1000 лв. В момента е от 100 до 300 лв.

- Трите парламентарни групи внесохте и промените в Закона за защита от домашно насилие. Те предвиждат наказания не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. Защо досега този текст не влизаше в закона?

- Трагедията в Стара Загора накара всички ни да се замислим къде като общество и законодателна власт не сме си свършили докрай работата. Зверството с Дебора ни даде голям урок - насилието не зависи от това дали двама души имат общо домакинство или не. Нито от намеренията на една или друга партия.

Всеки нечовешки акт трябва да се наказва с цялата строгост на закона. И ДПС, за което правата и свободите на гражданите са висша ценност, винаги е отстоявало тази принципна позиция.

- Какъв знак са протестите в подкрепа на Дебора в над 40 града?

- Те показаха, че в България вече има крайна нетърпимост към всички форми на насилие. Включително и вербалното.

Лавината от разкази на потърпевши, на която сме свидетели през последните дни, включително историите на насилствено остригани момичета в Стара Загора, показват, че страхът се преодолява и жертвите вече имат силата и смелостта да говорят. А това е първата крачка към изкореняването на това уродливо явление - насилието.

Убедена съм, че на извънредното заседание на парламента в понеделник, всички народни представители ще покажат с вота си, че в България нито един насилник не бива да бъде допускан да бяга от отговорност.

Можем само да се надяваме, че Дебора ще се възстанови. И като общност да сме до нея, за да й помогнем да се върне към нормалния живот.

- Зверството в Стара Загора повдигна за пореден път въпроса за състоянието на съдебната система и отговарят ли действията й на очакванията на хората. Каква е позицията на ДПС?

- Народният представител от ДПС Делян Пеевски сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да се извърши цялостна и задълбочена проверка на действията на съдебния състав на Окръжен съд - Стара Загора, довели до освобождаването от ареста на обвиняемия за това жестоко престъпление.

В сигнала се посочва, че е абсолютно недопустимо подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Същевременно действията на конкретни магистрати - при положение, че жертвата е обезобразена и е в критично състояние, пораждат изключително много въпроси, включително относно основанията на съда за квалификацията на извършеното деяние като лека телесна повреда.

Вярвам, че ако при проверката се установи извършено нарушение при разглеждането на въззивното наказателно дело с докладчик съдия Татяна Гьонева, Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще упражни законовите си правомощия с оглед реализирането на съответната отговорност.

- ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ внесоха и общ проект за промени в Конституцията. Очаква се те да бъдат приети до края на годината. Как това ще промени съдебната система?

- Най-важно е, че имаме общ законопроект, който внесохме в деловодството на Народното събрание със 166 подписа. С него отговаряме на препоръките към България от Венецианската комисия и всички наши европейски и евроатлантически партньори.

Всички предложения за промени в Конституцията на Република България са на "Продължаваме промяната - Демократична България" и на ГЕРБ. Ние ги припознахме. Единствено не се съгласихме с предложението кметовете да имат само два мандата. То отпадна, защото ясно заявихме, че няма да го подкрепим.

Ние се отказахме от проекта си за промени в основния закон, за да има обединение, за да има България нова Конституция, за да направим съдебната реформа и да вървим напред.

- Наближават местните избори. Какви цели си поставя ДПС?

- Със заседание на Централния съвет на ДПС стартирахме процедурата по номинации на кандидати за кметове и общински съветници. Предстоят общинските и общоселските събрания.

ДПС е партия, за която развитието на регионите и преодоляването на неравенствата между тях е основен приоритет. Общините, особено малките и най-малките, са във фокуса на дейността на ДПС от създаването на партията. Нашата политика е основана на философията на заедността, дадена ни от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган.

Гордеем се с успешните ни кметове, които са превърнали своите общини в модерни европейски градове и села.

Разбира се, както на всички избори, голямата ни цел е разширяване на позициите и влиянието на ДПС с опита и експертизата, която имаме.

ДПС ще продължи да провежда политика за хората, близо до тях и следвайки техния дневен ред, както на всяка среща в предизборната кампания подчертаваше и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

- Каква е визията Ви за област Добрич?

- Това е житницата на България, затова и селското стопанство е основа на икономическото развитие на областта. Областният град е с огромен потенциал, който трябва да бъде развит. Предстои изграждане на индустриална зона, която да даде добавена стойност за разгръщане на преработвателна промишленост.

От друга страна, районът е част от туристическата индустрия на България - и с курортния комплекс Албена, и с прекрасните Балчик, Каварна и Шабла. Но областта има дадености също така за развитие на конгресен и на културно-исторически туризъм.

Големи възможности има община Крушари, където буквално преди дни приключи четиригодишният международен проект на университета "Римуски" в Квебек за проучване на крепостта Залдапа край село Абрит. Откритията на учените от България, Франция и Канада отново надминаха предварителните очаквания. Те попаднаха на уникална мозайка, чакат и още интересни находки.

Много е важно ние, младите хора, да сме активни, за да се развиват районите. Трябва да се използват местните ресурси и потенциал и към тях да се прибавят знанията и хъсът на младите хора, които ще работят за по-доброто им бъдеще като създават нови работни места от професиите на бъдещето.

Не случайно приемствеността в партията заема изключително важно място - в ДПС политика не се прави за младите хора, а с младите хора.

Ние, младите, сме благодарни за доверието, което ДПС ни дава и в същото време осъзнаваме голямата отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай