Ердоган и Мицотакис си стиснаха ръцете. Замириса нефт и газ

Турция и Гърция - неочаквани приятели

Ердоган и Мицотакис си стиснаха ръцете. Замириса нефт и газ | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган бе на историческо посещение в Гърция само преди седмица. И в дните след тази така важна визита обществото и политическите наблюдатели се чудят дали има сближаване между двете държави, които само преди година се заплашваха взаимно с война. Ердоган и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис побързаха да обявят пробив и да подчертаят водещата роля на страните си в Средиземноморието. Вижданията за това дали е постигнат реален напредък са различни.

  • Какво се случи в Атина?

Гърция и Турция се споразумяха да рестартират отношенията си, създавайки пътна карта, предназначена да постави началото на нова ера на по-тесни връзки между двете държави, които сега са съюзнички в НАТО, но в исторически план са доста враждебно настроени една към друга.

При забележително посещение на турския президент в Гърция, дългогодишните спаринг партньори се споразумяха да се съсредоточат върху поддържането на добросъседски отношения, да поддържат отворени канали за комуникация, да търсят военни мерки за изграждане на доверие за премахване на източниците на напрежение, да увеличат обема на търговията и да работят по въпроси които ги държат разделени, особено що се отнася до островите и шелфа в Егейско море.

"Няма проблем между нас, който да е неразрешим. Стига да се фокусираме върху голямата картина и да не станем като онези, които прекосяват морето и се давят в реката", заяви Ердоган в Атина след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Искаме да превърнем Егейско море в море на мира. Чрез съвместните стъпки, които ще предприемем като Турция и Гърция, ние искаме да бъдем пример за света", добави той.

След обичайните словесни престрелки през последните години, охладените отношения между двете съседки се затоплиха значително когато Гърция в благороден жест бързо изпрати помощ след опустошителното земетресение в Турция през февруари.

По гръцко-турските стандарти срещата на върха миналия четвъртък беше забележителна демонстрация на любов без прецедент и много се различаваше от последното посещение на Ердоган през 2017 година. Тогава двете страни отправиха една към друга цяла сага от исторически претенции, простиращи се назад до дните на разпада на Османската империя преди повече от век.

Срещата между Мицотакис и Ердоган сега продължи по-дълго от очакваното, а Мицотакис се обърна към Ердоган със "Скъпи Тайип". Ердоган пък реагира като каза, че очаква да приеме Мицотакис в Анкара.

Гърция и Турция искат да увеличат обема на двустранната търговия до 10 млрд. долара от сегашното ниво от около 5 млрд. долара, а Ердоган каза, че и двете страни могат да се възползват от срещи на високо ниво, провеждани поне веднъж годишно.

  • Историческа отговорност

"Географията и историята ни наложиха да живеем в един и същи район... Но аз чувствам историческа отговорност да използвам тази възможност, за да направя двете държави близки, точно както са нашите граници," каза Мицотакис.

Гърция и Турция отдавна са в спор по въпроси, включително къде започват и свършват техните континентални шелфове, енергийни ресурси, а също за полетите над Егейско море и не на последно място за етнически разделения остров Кипър. Но сега и двете страни искат да покажат, че са готови да възстановят отношенията си.

Турция се стреми към членство в Европейския съюз вече повече от две десетилетия. Откакто беше преизбран през май за президент, на фона на икономическа криза, Ердоган твърди, че Турция остава ангажирана с подобряването на отношенията със своите западни партньори и съюзници. Анкара работи и за привличането на чуждестранни инвеститори, като същевременно поправя връзките си с регионални и западни сили - проблем, който отдавна оказва влияние върху турската икономика.

След дълговата криза, която разтърси еврозоната преди години сега Гърция има за цел да си възвърне позициите и да изглежда като място на стабилност в Източното Средиземноморие - геополитическа среда, променяща се поради войната в Украйна и конфликта в Газа.

Мицотакис каза, че срещите ще продължат и по-нататъшна стъпка в подновения двустранен диалог може да бъде приближаването към сделка за разграничаване на континенталните шелфове и свързаните зони за икономическа експлоатация (ИИЗ) - когато условията позволяват. Като знак на добра воля, още в деня на посещението на Ердоган, Гърция възстанови автоматичното издаване на визи за посещение от турски граждани на 10 нейни острова.

Офшорна изключителна икономическа зона може да бъде предшественик на проучването на нефт или газ. По-нататък на изток, към Израел, басейнът на източното Средиземноморие изкара някои от най-големите находища на природен газ в света през последните години.

Двете страни бяха на ръба на войната през 90-те години на миналия век и през последните години спорят за енергийните ресурси в Източното Средиземноморие, проблемите на отбраната, миграцията и придобиването на изтребители, което прекъсна преговорите за сътрудничество.

Но "дипломацията на земетресението" - припомняйки си друго размразяване при подобни обстоятелства през 1999 г. - изглежда отново обърна прилива.

С оптимистичен тон Ердоган каза, че Турция и Гърция трябва да се съсредоточат върху положителните страни, а по-малко върху негативните. "Ще бъде много по-полезно за бъдещето, ако гледаме на нещата от гледна точка на полупълна чаша", каза Ердоган на гръцката президентка Катерина Сакеларопулу.

"Трагичните събития (земетресението - бел.ред.) бяха повод да докажем още веднъж, че чувството за солидарност и демонстрирането на човечност в трудни обстоятелства е обща характеристика, която обединява нашите два народа", каза Сакеларопулу, добавяйки, че това е "силна основа за изграждане на взаимната политическа воля за създаване на атмосфера, която ще позволи задълбочаване на сътрудничеството и избягване на напрежението в двустранните отношения".

  • Една нова идея за сътрудничество

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вижда възможности за развитие на турско-гръцкото сътрудничество в областта на ядрената енергетика, съобщиха турски медии, позовавайки се на изказване на президента пред репортери на връщане от посещението в Гърция.

Помолен да коментира подхода на Гърция към въпросите на енергетиката в Източното Средиземноморие, Ердоган отговори с думите: "Стремим се да развиваме и разширяваме сътрудничеството не само в областта на енергетиката, но и във всички области, включително ядрената енергетика."

Той напомни за плановете на Турция да изгради втора атомна електроцентрала в района на черноморския град Синоп в Северна Турция, след като бъде въведена в експлоатация първата турска АЕЦ в Аккую, окръг Мерсин, на Средиземно море.

"Можем например да предоставим на Гърция възможности да се възползва от енергията от нашата атомна електроцентрала, която ще бъде построена в Синоп", каза Ердоган.

По думите на президента напрежението в Източното Средиземноморие се отразява негативно на Турция и Гърция, които определи като "най-важните държави в региона". Поради тази причина трябва да пресметнем и да положим усилия за възможностите, които можем да извлечем оттук и да използваме в полза на нашите страни, посочи той и добави, че по негово мнение гръцкият министър-председател има положителен подход към този въпрос.

  • Изненадващият ход на Ердоган

"Възнамеряваше да се появи неочаквано през нощта, но пристигна през деня за уговорена среща." Това гласи надписът под карикатура в гръцкия всекидневник "Катимерини", показваща как президентът Ердоган връчва букет цветя на премиера Кириакос Мицотакис. Това е препратка към думите на Ердоган от преди няколко години, когато предупреди, че "Турция може внезапно да дойде някоя нощ". Той имаше предвид турската армия, която ще определи нови морски граници в Източното Средиземноморие. След това Ердоган обвини Атина, че е окупирала някои острови в Егейско море. Конфликтът засяга и правата за експлоатация на газови залежи в източните райони на Средиземно море и притока на бежанци от Турция към Гърция.

Сега обаче ще е различно. Ердоган промени тактиката си и прибягна до риториката на помирението. Посещението му в Гърция, която преди беше оценявана едва ли не като вражеска държава, доведе до декларацията за "приятелски отношения и добросъседство". Това не е правно обвързващ договор, но е от истинско историческо значение. Тя може да бъде основата за нормализиране на отношенията между две важни държави от южния фланг на НАТО, които са и в непосредствена близост до Близкия изток, застрашен в момента от регионална война.

Може само да се гадае какво стои зад внезапната промяна на политиката на Ердоган. Целта вероятно е да се подобрят отношенията със Запада, тъй като Гърция е член на НАТО и Европейския съюз. Става въпрос както за конкретни политически ползи, така и за укрепване на ролята на Турция в региона на Близкия изток. Анализатори коментират, че Ердоган вероятно се надява Атина да спре да лобира във Вашингтон срещу доставките на изтребители F-16 за Турция. В същото време Анкара предлага на САЩ да ратифицират споразумението за приемане на Швеция в НАТО в замяна на получаване на въпросните изтребители. В ситуацията на конфликт в Близкия изток тези изтребители са още по-необходими на турските военновъздушни сили.

Засега ясни са предимно словатаЕ "Ние сме две съседни държави, които споделят едно и също море, една и съща география, един и същи климат и дори една и съща култура в много отношения. Така, както може да има разногласия дори между двама братя, съвсем естествено е да има различия в мненията между двама съседи. Въпросът е във волята за тяхното разрешаване", каза Ердоган в Атина.

"Искаме да дадем пример на целия свят със съвместните стъпки, които ще предприемем като Турция и Гърция. Казвам откровено, че няма проблем между нас, който да не може да бъде решен. Стига да действаме с добра воля, да се съсредоточим върху цялостната картина и да не бъдем от онези, които прекосяват морето и се давят в потока ", посочи турският президент. Следват делата

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай