Д-р Костадин Костадинов: Ще се борим за лева и в европарламента

В момента политическата ситуация напомня на 1944-та година, казва лидерът на "Възраждане"

Д-р Костадин Костадинов: Ще се борим за лева и в европарламента | StandartNews.com

Това срамно 49-о Народно събрание изтича в канализацията, казва лидерът на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

Няма да съм водач на евролистата, моето място е тук в България

Благодарение на нас бяха вдигнати наказанията за пияни и дрогирани шофьори

Целта ни е първо място на парламентарните избори

 

- Г-н Костадинов, България отново отива на избори. Какъв е Вашият прочит на живота на 49 Народно събрание?

- Кратък, но много срамен. Изпълнен с поредица от национални предателства, на които венец бяха промените в Конституцията, с които на практика българската държава престана да бъде българска и престана да бъде държава, защото се даде възможност на чужди граждани да управляват нашата държава - да бъдат министър-председатели, министри, депутати и всичко останало, за което се сетим. С облекчение наблюдавам последните дни на работата на това срамно 49 Народно събрание. Срамно за нас като народ и срамно за нас като най-старата национална държава в Европа.

- Като историк посочете моля Ви сегашната политическа ситуация на кой друг момент от историята ни прилича? Какъв  е изходът?

- Прилича ми на началото на 1944-та година, когато тристранният пакт вече очевидно губи войната, но българското правителство  все още продължава да бъде на страната на Хитлер и пропагандно обяснява как той ще спечели войната. Българският народ обаче вижда точно обратното - вижда как всъщност съюзниците са на път да спечелят войната. В отчаяни опити правителство да се задържи, то започва серия от репресии срещу българския народ, и избива хиляди. Само няколко месеца по-късно идва 9 септември и началото на кардинални преобразувания в българската история. Това, което се случва сега -  през 2024-та година, много ми напомня на онези дни - пролетта и лятото на 1944-та.

- В политическите скандали потънаха някои добри законодателни идеи на "Възраждане" като поправките в Закона за водите, според които цената на водата трябва да бъде различна за различните региони в зависимост от способа на водоснабдяването и съответните разходи. Кои полезни за хората решения издейства в 49 НС Вашата партия?

- За съжаление малко, защото решенията бяха вземани не на база дали са добри за България и за българския народ, а дали са добри за американското посолство и лоши за "Възраждане". Успяхме малко неща да прокараме, но едно от тях, с които се гордеем, е това, че благодарение на нас бяха затегнати наказанията за пияни и дрогирани шофьори, които видяхме, че започват да дават много бързи резултати и тези нарушения значително намаляха. Като опозиция в това Народно събрание за нас беше изключително трудно, защото имаше такова огромно мнозинство, каквото не е имало от времето на Тодор Живков. 170 души пълно мнозинство, конституционно мнозинство. Те можеха да правят абсолютно всичко, което бяха решили в тази тройна коалиция ППДБ- ДПС-ГЕРБ, и го правеха нагло, цинично и безцеремонно.

- Едно от нещата, с които сегашният парламент ще бъде запомнен, е изключването на депутатите от "Възраждане", които подкрепиха избора на временния председател на Столичния общински съвет. Защо се стигна до това?

- Повярвайте ми, никой няма да го запомни. Кога в историята са помнени имената на предателите? Ще бъда изключително радостен, ако ме оборите. Като историк ще кажа, че историята не помни имената на предателите. Ние помним имената на апостолите на Априлското въстание, но не помним и не знаем дори името на предателя, който издава Априлското въстание. Предателите никой не ги помни и заминават там, откъдето са изтекли - в канализацията на историята.

- Как ще отговорите на тези, които твърдят, че различното мнение е забранено във "Възраждане"?

- Ами, нека да дойдат да го докажат. Точно "Възраждане" е една от най-демократичните организации. Само ние защитаваме основното право на избор - правото на референдум. Тези хора, които го твърдят това, представа си нямат нито от вътрешно-политическия живот на "Възраждане", нито знаят как функционира нашата структура. Тази лъжа е част от пропагандата война срещу "Възраждане", но ние отминаваме с усмивка всички тези твърдения.

- Изключените от "Възраждане" около Николай Дренчев обявиха, че ще правят нова партия - "патриотична, но с човешко лице". Конкуренция или сглобка срещу "Възраждане" виждате?

- Въпросът Ви е забавен. Имате чувство за хумор. Само ще отбележа, че това е наистина много сериозно начало - партията дотук има 7 души. Те трябва да намерят още 493-ма за конгрес и още 2500 за учредяване. Нека първо да съберат хората, пък после ще коментираме.

- Избори 2 в 1 ли очаквате и каква е Вашата прогноза, ако вотовете за парламент и европарламент са в две последователни седмици?

- Най-важното нещо, за което трябва да работим, е да вдигнем избирателната активност. Ако хората не излязат да гласуват, абсолютно всичко друго би загубило смисъл. Защото на практика ще се окаже, че пак ще имаме едно Народно събрание, което ще е избрано от една трета или дори по-малко от една трета от българските избиратели. За каква легитимност ще претендира този парламент и излъченото от него правителство? Реално погледнато, накрая ще се окаже, че с 15% от гласовете някой ще управлява. Това е недопустимо.

- Какви цели си поставя "Възраждане" за следващите парламентарни избори?

- Целта винаги е една и съща - първо място на изборите. Ние винаги се борим за победа.

- За втори път ще участвате на евроизбори. Каква е програмата на "Възраждане" за европарламента?

- Програмата ни е ясна и категорична - предоговаряне на условията за членство на България в Европейския съюз и недопускане влизането на нашата страна в еврозоната. Задължително трябва да има референдум. С нашите партньори от партиите на други европейските държави, с които поддържаме връзка, сме се договорили веднага след влизането на нашите евродепутати в Европейския парламент този въпрос да бъде поставен на най-високо ниво. Да бъде коментиран и да работим за това Европейският парламент да накара България да свика такъв референдум.

- Вие ли ще водите евролистата на "Възраждане" и в кое европейско семейство виждате партията?

- Няма да бъда водач, но и въобще в листата, защото моето място е тук - в България, като председател на политическа организация, която ръководя вече 10 години. Що се отнася до това кое е политическо семейство - това, което ние сами си създадем.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай