Чудото на Божи гроб. Защо Благодатният огън се носи в кандило

Слиза с молитви, в първите си минути не изгаря

Чудото на Божи гроб. Защо Благодатният огън се носи в кандило | StandartNews.com

С храма на Божи гроб е свързано едно от най-големите религиозни тайнства, приемано от християните като поредното доказателство за божествената същност на Христос и утвърждаващо светостта на мястото. Това е чудото с появата на Благодатния огън. Наричан от гърците и арменците Светата Светлина, това е огънят който се изнася от Кувуклията ежегодно на Велика събота, предшестваща православния Великден. Запалването и изнасянето на нетленния огън символизира изхода на "Истинната светлина" от Гроба Господен или с други думи Възкресението на Исус Христос. 

ВИЖ ОЩЕ: Чудото се случи. В църквата на Божи гроб ликуват

Всичко започва в 11 часа Велика събота, когато се провежда съвместна церемония с представители на всички деноминации за запечатване на Гроба Господен. Самата церемония се води от патриарха на Йерусалим който пристига в храма в 12 часа. Двайсет минути по-късно пазителят на Гроба Господен, съпроводен от стражите на храма, пренася кандило до Кувуклията. В 12,30 ч. започва кръстния поход на гръцкото духовенство, водено от патриарха. Те три пъти обикалят Кувуклията, пеейки молитви. 

Пред входа патриархът е съблечен от монасите. В 12,55 ч. йерусалимският патриарх и арменският архимандрит влизат до камъка на Ангела, след като щателно са проверени за наличието на запалка или кибрит и точно в 13 часа патриархът започва да чете молитви за слизане на Благодатния огън над ложето, на което е било поставено тялото Христово. Това той върши под погледа на представител на Арменската православна църква, който стои до камъка, върху който се е появил Архангел Гавраил, за да възвести Христовото Възкресение пред жените мироносци.

Монаси от Коптската и Сирийска църкви стоят пред входа на Кувуклията. По време на молитвите всички поклонници в храма също се молят, очаквайки появата на Благодатния огън. След известно време, прекарано в напрегнато очакване и молитви, вътре в Кувуклията се появява светлина, а храмът е огласен от камбанен звън. От двете прозорчета разположени отляво и отдясно на Кувуклията йерусалимският патриарх и арменският монах подават пачки горящи свещи на т.нар. бързоходци, които тичат, за да запалят кандилата във всички параклиси в храма. Свещенослужителите и поклонниците в светата обител не запалват свещите си, докато патриархът не излезе от Кувуклията около 13,15 часа и не благослови всички със светлината от неговите свещи. В първите си минути нетленната светлина не е гореща и не изгаря. 

Първи приемат Благодатния огън гръцките монаси, а след тях и поклонниците, тълпящи се около патриарха. За разлика от българските църковни служби, йерусалимската традиция утвърждава нетленният огън да се носи или в кандило или в специално направени снопове, съдържащи 33 свещи, колкото са били годините на Исус Христос.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Анти
преди 1 седмица

"благодатният огън"- шарлатанство и нагла християнска ЛЪЖА !

Откажи
Анти-Христ
преди 1 седмица

BIG FAKE ! FAKE NEWS !

Откажи
Янка
преди 1 седмица

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto

Откажи
Атеист
преди 1 седмица

И Мистър Сенко- магьосникът, навремето го правеше този фокус да запалва огън от нищото. Ха-ха-ха... Наивни християнски будали !

Откажи