Айвалък - истории за гъски, богове и фатална любов

Термалните извори от свещената планина Ида зареждат хотелите по крайбрежието на Едремитския залив

Айвалък - истории за гъски, богове и фатална любов | StandartNews.com

На остров Джунда къщите дишат, а котките са господари

Остров Джунда край турския град Айвалък е рай за котките. Мъркащите пухчовци са навсякъде - спят по столовете в кафенетата, стоят на пост край многобройните рибни ресторанти, греят се на слънце по дуварите и пред праговете на къщите, посрещат рибарските лодки, пълни с улов. Всъщност това не е изненада, защото котките са на особена почит в ислямския свят и се радват на голяма свобода и уважение.  

Не по-малко обгрижвани са туристите, решили да посетят Турция. Море, планина, СПА, превъзходна храна, много история и глезене на всеки гост така, както само турците умеят. Всичко това предлага регион Мармара. Как да бъдат привличани там повече българи обсъдиха представители на сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ) и Турската асоциация на туристическите агенции (TURSAB) по време на инфотур в Чанаккале, Айвалък, Бурса и Одрин. Работните срещи се осъществиха и с посредничеството на Генералното консулство на Република България в Истанбул. Има възможности за нови предложения, които обхващат цялата палитра на туристическото изживяване, единодушен е  бизнесът от двете страни.

От Чанаккале на Дарданелите се отправяме на юг-югозапад, пресичайки полуостров Бига в областта Троада. Тук са били едни от най-известните градове в древността - Троя, Асос, Александрия. През вековете полустровът е бил под властта на троянци, гърци, пергамци, римляни, византийци, османци и турци. И всяка от тези култури е добавяла своята съставка в коктейла на богатото наследство, което чака да бъде открито.

Троада, граничеща с Егейско море на запад и отделена от вътрешната част на Анадола от планината Ида, е известна като Маслинената Ривиера на Турция. Тук има 14 млн. дръвчета, а зехтинът е издигнат в култ от векове. Твърдят, че някои от насажденията са на 3000 г. В миналото за отсичане на маслинено дърво наказанието било като за престъпление срещу човек -  смърт. Сега тук има множество фабрики за зехтин и дори музей на зехтина. Маслината присъства неизменно на трапезата, дори и под формата на сладко.

Чанаккале - истории от дъното за кораби и битки

Троада, през която минава реката Скамандър, описана в Илиада /днес се нарича Карамендерес/, е прочута и с ябълките си. Един от големите градове в региона обаче носи името на друг плод - Айвалък / Ayva означава дюля/. Намира се на 600 км от София, на брега на Едремитския залив в Егейско море, а пясъчната му ивица е дълга 7 км. Срещу него е гръцкият остров Лесбос. В миналото тук са живели и гърци, и турци, а архитектурата отразява историята.

Но разходките в стария град, плажовете край закътани заливчета и морските бани не са единственото развлечение.

  • Със сафари джип до Стъклената тераса

Екстремно пътешествие със сафари джипове по склоновете на Ида планина ни отвежда до Стъклената тераса /Cam seyir Terasi/. Тя е  издигната над каньона Шахиндереси през 2021 г.  От 830 м надморска височина гледката към планинските била, зад които се вижда Едремитският залив, е възхитителна. 

Ида, както е наричана в древността, или Каздаъ - Планината на гъските, преплита корените на събовни събития в човешката история и е смятана за свещена. Името Каз идва от легенда за русокосата девойка Саръкъз. Баща й решил да отиде на хадж и поверил дъщеря си на грижите на съседите. Около момичето, което било много красиво, започнали да се навъртат млади мъже, но тя стояла далеч от тях. Хората обаче започнали да злословят. Когато баща й се върнал и чул слуховете, се засрамил, че Саръкъз е опетнила честта му.

Според обичая трябвало да я убие, за да изчисти името си. Но сърце не му дало. Завел на най-високия връх на планината и я оставил там с няколко гъски. Минали години. Пътници, загубили се в планината, разказвали, че им е помогнало красиво русо момиче. Така бащата разбрал, че дъщеря му е жива. Отишъл да я търси. Намерил я, но тя се стопила в черен облак. Бащата осъзнал, че Саръкъз е наклеветена и прокълнал съселяните си. Днес селото е изчезнало. Върхът, където таткото е починал, се нарича Бабатепе, а друг носи името на Саръкъз. А русокоската с гъските е символ на района. Откъде е дошло преданието - има различни версии, някои го приписват на гагаузи, други откриват корените му в легендите на викингите.

Планината е свързана и с гръцката митология. Според една от версиите, тук е роден Зевс преди майка му Рея да го отведе на остров Крит, за да го скрие от баща му Кронос, който изяждал децата си. А според омировата Илиада, Ида е мястото, където Парис трябвало да реши коя от богините Хера, Атина и Афродита трябва да вземе ябълката Kallisti (На най-красивата). Принцът, заточен в планината заради пророчеството, че ще подпали Троя, дал ябълката на Афродита и си навлякъл гнева на Хера и Атина. А те му отмъстили като взели страната на Ахил в Троянската война.

Друга история свързва Ида с Мехмед II Завоевателя. Султанът нарежда да се доставят дървета от тази планина, с които да се направят свръхмодерните за времето си топове, ноу хау за които му продал алчният за пари унгарец Орбан. Благодарение на паниката, която всяло новото оръжие, Константинопол паднал след 53-дневната обсада.

Но освен за епични битки, местните разказват и легенди за любов. За трагичната раздяла на влюбените Хасан и Емине, завършила със смърт, се пее в народна песен, на нея е наречено и езерото Хасан боулду. То, както и водопадът наблизо, са любимо място за разходка и пикник.

Тук има редки видове птици и билки, а ако не ги разпознавате, може да си купите от местните - на импровизирано пазарче покрай пътеката те продават още бадеми, орехи, оцет от нар, сладко от борови иглички, мед, петмез срещу кашлица и всякакви продукти за цяр и трапеза.

  • От планината в басейна с минерална вода

Днес Каздаъ е геотермален парк, а Световната здравна организация я нарежда на второ място в света по чист въздух след Швейцарските Алпи. Лечебната вода от изворите с температура от 38 до 90 градуса се използва от хотели по крайбрежието на Едремитския залив. Много от тях имат басейни и аквапаркове и са подходящи както за СПА процедури, така и за семейна ваканция с деца. Сред най-добрите курорти са Гюре, Кючуккую, Алтънолук, Едремит, Йорен.

А цялата история на мястото е събрана в музея Kazdagi Muzesi с восъчни фигури. Освен момичето с гъските, там е изложена каретата на Ататюрк, традиционни облекла и предмети от бита на хората, живели в началото на миналия век.

Собственикът Мурат Бостанджиоглу ще ви прожектира филмче, ще ви предложи кафе, а от магазинчето му ще напазарувате сувенири и сапун със зехтин и магарешко мляко.

  • В Джунда времето е спряло

Около Айвалък има 25 малки островчета, до които се стига с лодка. Освен за разходка, край тях има и места за плуване и гмуркане. Най-живописният е Джунда или Алибей /Cunda, Alibey/. Свързан е с Айвалък чрез мост. Каменните къщи, изоставени от гърците след подписаното през 1923 г. споразумение между Турция и Гърция за размяна на граждани, са потънали в глицинии, бугенвили и бръшлян. Местните казват, че домовете им са прохладни през лятото и топли през зимата, защото са построени с вулканичен камък, който диша.

Сред забележителностите на Джунда са двете вятърни мелници и православната църква, построена през 1870 г. от розов вулканичен камък и посветена на архангелите Михаил и Гавраил. През 1927-8 г. тя е превърната в джамия, а след земетресението през 1944 г. е повредена и дълго е необитаема. Днес е реставрирана и е музей, създаден от Рахми Коч - един от най-богатите хора в Турция. Експозицията на първия етаж е посветена на технологиите, транспорта, промишлеността и съобщенията. Вторият етаж е царство на куклите.

Друга атракция наблизо е местността Шейтан Софрасъ /Дяволската трапеза/. Оттук се разкрива зашеметяваща гледка към архипелага в залива на Айвалък, най-красиво е по залез слънце. 

Още една възможност за приятно прекарване на времето е еднодневна екскурзия до Митилини - главния град на остров Лесбос. Пътуването с ферибот е час и половина, а на гръцка територия гражданите на ЕС влизат само с лична карта.

Асос на Аристотел ухае на бабини билки

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай