Асансьорите заседнаха между бизнеса и властта

Близо 20 процента от возилата нямат инсталиран задължителен щит

Асансьорите заседнаха между бизнеса и властта | StandartNews.com

Масови проверки на старите асансьори започват в страната. Инспектори ще наблюдават дали возилата имат инсталиран защитен щит. 

Към този момент данните показват, че близо 20% от асансьорите нямат задължителната бариера, която защищава от пропадане в шахта. 

Бизнесът и държавата обаче влязоха в спор колко са опасните асансьори в страната. Представители на асансьорния бизнес твърдят, че в България се движат над 90 000 опасни асансьора, които без отлагане трябва да се спрат, за да бъдат основно ремонтирани, реновирани или направо заменени с нови. От Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) заявиха обаче, че тези твърдения не отговарят на истината. В официална позиция от агенцията заявиха, че са внедрили и поддържат информационна система на съоръженията с повишена опасност, която включва и информация за регистрираните от органите за технически надзор асансьори. Съдържащата се информация показва, че на държавен технически надзор са регистрирани 15 244 бр. асансьора, от които в експлоатация са 10 843 бр., а лицензираните лица са регистрирали 69 471 бр. асансьора, от които в експлоатация са 64 117 бр. "Относно твърденията , че официалната статистика се "крие" и че над 90 000 асансьора са опасни и всичките са с изтекъл срок на годност, Ви уведомяваме, че ДАМТН винаги е предоставяла коректно наличната информация на медиите и други заинтересовани органи и смятаме, че изказаното твърдение насажда страх в ползвателите, които използват асансьорите. За всеки асансьор производителят му е издал техническата документация, в която не е посочен срок на годност на асансьора", пишат още от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. От там уверяват, че ще бдят за сигурността на асансьорите и ще затегнат контрола върху поддържащите и надзорните фирми.

 

Валентин Маринков: Опасните у нас са 90 000

Трябва да се спазват инструкциите на производителите, казва председателят на Българската асансьорна 
асоциация Валентин Маринков в слециално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Господин Маринков, от началото на годината стана ясно, че старите асансьори без монтиран предпазен щит ще бъдат спирани от експлоатация. Започват масови проверки за наличие на допълнителната защита. Какво е състоянието към днешна дата?

- Състоянието на старите асансьори от година на година става все по-лошо. Те стават все по-опасни и все така неподдържани, съгласно европейските изисквания и стандарти за безопасност. Средната възраст на асансьорите, които са произведени до 1992 г., е вече почти 40-45 години. Като най-новите асансьори, които са произведени от несъществуващия вече асансьорен завод на гара "Искър", са от 1992 г. Когато някой ме попита - тези асансьори опасни ли са, винаги отговарям така: "Погледнете през прозореца и се опитайте да видите някое превозно средство, което да е за масов транспорт на хора и да бъде на 30, 40 или 50 години. Или пък да не говорим на 70 години, каквито асансьори все още продължава да има в България. Те се поддържат и не се ремонтират, защото за тях вече няма оригинални резервни части. 

- Вие съобщихте, че над 90 хил. са опасните асансьори у нас. Как могат да бъдат отстранени неизправностите? 

- Трябва да се извършват периодични ремонти, които са необходими и са заложени от производителите на съответните асансьори. 

Всички, които поддържат асансьори, са длъжни да спазват инструкциите на произвелите ги заводи. Функционални прегледи; технически обслужвания; малки, средни и капитални ремонти. Ние от Българската асансьорна асоциация твърдим, че на нито един от тези 90 000 асансьора, които са произведени в асансьорния завод, не е извършен капитален ремонт.

Това е и нашето основание да твърдим, че асансьорите в България са опасни. 

- Колко години може един асансьор да издържи преди да се амортизира и как живущите да установят, че е необходим ремонт?

- Във всяка инструкция пише, че за да отговаря на условията за безопасност, асансьорът трябва да минава на ремонт на 15 години.  

Но за жалост нито един от живущите, ползвателите не се е обадил или не ни е написал, че е благодарен за това, че сме го уведомили, че се вози на опасен асансьор. Всички смятат, че ние ги заблуждаваме и изнудваме, че искаме да станем милионери, че искаме на техен гръб да завлечем пари, а не че искаме да се направи нещо от тези, които поддържат старите асансьори за тяхното обезопасяване. За жалост за последните петнадесет години към нас има лошо отношение, както от ползвателите, така и от администрациите, които се подмениха в Министерството на икономиката, както и в държавната Агенция за метрологичен и технически надзор. 
Каквото сме могли, сме направили - да информираме за опасността при старите асансьори. Останалото е в ръцете на тези, които поддържат асансьорите и тези, които контролират тяхната дейност. 

 

Инж. Оник Пилибосян: Ремонтите струват пари

Нужно е хората да предвидят средства, съветва инж. Оник Пилибосян, който е домоуправител и председател на Сдружение на собственици в жилищни сгради


- Господин Пилибосян, в началото на годината започнаха проверки за качеството и правилната експлоатация на асансьорите в страната. Наложителни ли са те?

- Добре е. Преди 8 години беше приета "Наредба за безопасност, експлоатация и технически надзор на асансьорите". Според нея до края на 2023 г.трябваше да бъде подобрена тяхната безопасност - да им се поставят задължителните предпазни щитове. Те трябваше да се монтират от вътрешната страна под кабината на асансьора. За да може да се намали отворът, който се образува при аварийно отваряне на вратата, когато асансьорът е заседнал между етажите. За да бъдат освободени заседнали хора. 

През годините се похарчиха много пари, но без резултат. За т. нар. информационна система, за регистър т. н.

Преди години проверките се извэршваха на 24 месеца, сега - на 12. Знае се на кой асансьор какви части се подменят, често ли се разваля. Всички тези мерки ги обявявам на Общо събрание на етажната собственост. Домоуправител съм от 35 години, при това избираем. Хората ми имат доверие. 

За съжаление обаче, асансьорите не влизат в нито една европейска програма за ремонт и поддържка. Почти всички мотори на асансьорите за панелните блокове са произведени в несъществуващия вече завод "Искър". Такива ремонти много рядко някъде може по принуда да са правени. 

При нас се наложи да заменим мотора с италиански, беше наложително. Подменихме и електронното табло за управление и преоборудвахме асансьорната кабина.Но това струва пари.

- Как домсъветите да постигнат съгласие в това асансьорите да се ремонтират редовно? Само цената ли е пречка?  

- По неписани правила и закони докато на нашего брата не му е сложена "вилата на врата", нещата се неглижират. Чакаме нещо да спре да работи и тогава да се ремонтира. Дали ще е автомобил или домакински уред, селскостопанска машина или нещо друго, чакаме да се счупи, вместо да му направим своевременна профилактика. При нас например, проскърцаха паралелите, от сервиза ги омаслиха и шумът изчезна.Ако не бяхме взели мерки, можеше да се стигне до протриване на  на специалните тампони, въжета и др. 

Необходимо е да се поставят строги изисквания към домсъветите - на какъв период какви проверки трябва да се правят, какви профилактики и тогава съм сигурен, че няма да се случват неприятни инциденти. 

По отношение на цената на някои дейности по поддържка на асансьорите, добре ще е домоуправителите да се допитат до сервизната база. За да могат те да им предоставят информация и цени относно предстоящи ремонти.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи