Партии се обединиха за Министерство на туризма в дебат на Стандарт

Партии се обединиха за Министерство на туризма в дебат на Стандарт | StandartNews.com

В навечерието на парламентарните избори политическите партии потърсиха решение за развитие на туристическия бранш в България на дискусия на „Стандарт".

София. „Нужно е да видим заедно какво сме пропуснали и какво можем да направим след изборите. Въпросът не е за туризма, а за цялата икономика". Това заяви проф. Румен Гечев от БСП лява България на третата от поредицата дискусии "Дневният ред на България", организиран от в. "Стандарт" и БАН.

Той подчерта, че до момента България няма система от национални приоритети и настоя за устойчив туризъм.

„Трябва да заложим на по-висока доходност от един турист, отколкото повече туристи с ниска доходност", смята той.

Той настоя за разработването на система от социални приоритети, включващи туризма като подчерта нуждата от възраждане на българската индустрия.

Горанов: Министерство на туризма ще подобри координацията

Създаването на Министерство на туризма се очаква да подобри координацията между бизнеса и политиката, смята Владислав Горанов от ГЕРБ, зам.- министър на финансите в кабинета „Борисов".

По думите му сивият сектор и нелоялната конкуренция не дават възможност на бизнеса да финансира на нивото на реалните възнагражденията.

Той бе категоричен, че трябва да се възстанови доверието на Европа и не изключи възможността след структурирането на бъдещото правителство да има законови промени в закона за публично-частното партньорство.

Чобанов: Трябва синергия между държавата и бизнеса

Бившият финансов министър и член на ДПС Петър Чобанов подкрепи идеята за създаване на целогодишен туристически продукт и акцентира нуждата от синергия между държавата и бизнеса в сферата, като в развитието на публично-частните партньорства, обучението на кадри.

Според Чобанов има нужда да се изчисти идеята какъв продукт предлага България, как се предлага той на пазара и как достига до крайния потребител. Той даде за пример рекламата – да се набележат основните приоритети и държавата и бизнесът да рекламират с една цел чрез разнообразни платформи.

Чобанов се присъедини към искането на бизнеса за развитие на спомагателната туристическа инфраструктура, както и премахването на нормативни и визови пречки.

Поли Карастоянова: Туризмът е патриотизъм

"Комисията по туризъм в 43-тото НС трябва да даде приоритет на новата институция Министерство на туризма", каза Поли Карастоянова от Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО и изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

"Бизнесът трябва да говори само чрез единен консолидиран модел", обясни тя, като завърши с думите: Туризмът не е ляв, не е десец, туризмът е патриотизъм.

Реформаторите предлагат изграждане на система от посетителски центрове

Реформаторският блок е за създаване на Министерство на туризма, каза Димитър Дечев от Реформаторския блок и обясни, че България трябва да произвежда добри кадри.

Той смята, че е необходимо изграждане на система от посетителски центрове, за която е нужна и добра координация. Като недостатък той посочи липсата на летища в Южна България.

"Десните" настояха за развиване на кадри

Деница Сачева от "Десните" смята, че проблемът в туризма са кадрите. Трябват хора, които реално да знаят какво правят, каза тя.

"Десните" предлагат нулева данъчна ставка за корпоративния данък и нов закон за публично-частното партньорство.

Тя настоя голяма част от средствата по ОП "Човешки ресурси" да са за центрове за развитие на кадри за бизнеса.
"Предлагаме доброволни фондове за здравното осигуряване, което ще помогне на туризма", допълни тя.

АБВ: Потенциалът на България да бъде представен пред целия свят

Кметът на Първомай и член на АБВ Ангел Папазов също се обяви за създаване на Министерство на туризма, като каза:
Ние искаме потенциалът на България да бъде представен пред целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай