Защо Tesla увеличава цените на автомобилите

Американският производител на е- автомобили е изправен пред значителен инфлационен натиск в суровините и логистиката

Защо Tesla увеличава цените на автомобилите | StandartNews.com

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc Илон Мъск заяви, че американският производител на електрически автомобили и неговата ракетна компания SpaceX са изправени пред значителен инфлационен натиск в суровините и логистиката.

В свой туит Мъск пита за прогнозите за инфлацията и казва, че компаниите му "не са единствени", ретуитвайки статия, в която се казва, че конфликтът между Украйна и Русия е довел до най-високите цените на суровините от 2008 г. насам, пише Reuters.

Нахлуването на Русия в Украйна повишава цените на металите, използвани в автомобилите -  от алуминия в каросерията, през паладия в катализаторите до висококачествения никел в батериите за електрически превозни средства, а шофьорите вероятно ще поемат сметката.

Въпреки че металите все още не са обект на западните санкции, някои спедитори и доставчици на авточасти се пазят от руски стоки, оказвайки по-голям натиск върху автомобилните производители, които вече се оплакват от недостиг на чипове и по-високи цени на енергията.

Акциите на Tesla, които затвориха с 5% по-ниски при 795,35 долара в петък, загубиха около 25% от началото на годината.

Производителят на електрически автомобили миналата седмица повиши цените на американските си джипове Model Y и седани Model 3 Long Range с 1000 долара всеки и някои произведени в Китай превозни средства Model 3 и Model Y с 10 000 юана (1 582,40 долара).

Американският производител на електрически превозни средства Rivian Automotive Inc (RIVN.O) заяви миналата седмица, че проблемите с веригата за доставки могат да намалят планираното му производство наполовина, позовавайки се на растящите цени на суровините и ограниченията във веригата за доставки.

Японската Toyota Motor Corp (7203.T) заяви, че ще намали вътрешното производство с до 20% за периода април-юни, за да облекчи напрежението върху доставчиците, борещи се с недостига на чипове и други части.

Повече технологични новини може на намерите тук

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай