Южна Корея ще използва виртуална реалност, за да провери дали възра

В страната ще бъдат въведени специални изпити с VR, тестващи рефлексите да водачите

Южна Корея ще използва виртуална реалност, за да провери дали възра | StandartNews.com

Yonhap News съобщава, че Корейската национална полицейска агенция има намерените да въведе специални лицензи за възрастните водачи в страната. Според плановете, до 2025 г. всеки над определена възраст ще е задължен да се яви на допълнителен изпит.

На него чрез използване на шлем за виртуална реалност, ще се установява дали водачът все още е годен да шофира. Тестът, който Южна Корея планира да използва, е подобен на този, използван от клиниките за деменция в страната. Той подлага на изпитание мозъчните функции на пациенти в напреднала възраст. Изпитът оценява когнитивните способности, паметта и шофьорските умения.

Пред медии в Южна Корея бяха демонстрирани няколко сценария. Те включват ситуации през различни части от денонощието на разнообразни по вид пътища. Сред ситуациите, в които възрастните шофьори могат да попаднат, са изненадващо изскочило куче или дете на пътя, опасна маневра от друг шофьор или ориентация на сложно кръстовище.

До тестовете в Южна Корея се стигна, след като в страната установили, че броят на пътнотранспортните произшествия с шофьори на възраст над 65 години е 1,86 пъти по-голям от този на хората на 30-годишна възраст. Освен това броят на смъртните случаи, причинени от злополуки в тази възрастова група е с 2,75 пъти повече.

Използването на VR за подобен изпит не е ново за страната. То вече се практикува в много други ситуации, тъй като е по-евтино, по-бързо и не на последно място по-безопасно.

Още Технологични новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай