YouTube и Meta ще разширят политиките за борба с онлайн екстремизма

YouTube ще стартира кампания за медийна грамотност

YouTube и Meta ще разширят политиките за борба с онлайн екстремизма | StandartNews.com

Големи технологични компании в четвъртък се ангажираха да предприемат нови стъпки за борба с онлайн екстремизма чрез премахване на по-насилствено съдържание и насърчаване на медийната грамотност сред младите потребители, като част от срещата на върха в Белия дом за борба с насилието, подхранвано от омраза.

Платформи като YouTube на Alphabet и Facebook на Meta са обект на критики от години, че са позволили речта на омразата, лъжите и насилствената реторика да процъфтяват в техните услуги.

Президентът на САЩ Джо Байдън по-рано призова американците да се борят с расизма и екстремизма по време на среща на върха в Белия дом. YouTube заяви, че ще разшири политиките си за насилствен екстремизъм, за да премахне съдържание, което възхвалява актове на насилие, дори ако създателите на видеоклиповете не са свързани с терористична организация.

Сайтът за стрийминг на видео вече забранява подбуждането към насилие, но поне в някои случаи не е приложил съществуващите правила към видеоклипове, популяризиращи групи на милиции, замесени в щурма на Капитолия на САЩ на 6 януари.

YouTube също така заяви, че ще стартира кампания за медийна грамотност, за да научи по-младите потребители как да разпознават манипулационните тактики, използвани за разпространение на дезинформация.

Microsoft заяви, че ще предостави основна и по-достъпна версия на своите инструменти за изкуствен интелект и машинно обучение на училища и по-малки организации, за да им помогне да откриват и предотвратяват насилието.

Собственикът на Facebook Мета обяви, че ще си партнира с изследователи от Центъра за тероризъм, екстремизъм и контратероризъм към Института за международни изследвания Мидълбъри.

Миналата година законодателите разискваха главните изпълнителни директори на Alphabet и Facebook, както и на Twitter, дали техните компании носят някаква отговорност за атаката от 6 януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай