Всички гледат към Абу Даби. Най-големият соларен парк в света

Четири компании участват в създаването му

Всички гледат към Абу Даби. Най-големият соларен парк в света | StandartNews.com

Източник: Al Dhafra

Обединените арабски емирства пуснаха в експлоатация Al Dhafra - най-големия соларен парк в света, съобщава Electreck.

Соларната ферма с мощност 2 гигавата (GW) се намира на 35 км от Абу Даби и разполага с почти 4 милиона двулицеви слънчеви панели. Тя ще захранва близо 200 000 жилища и ще премахва над 2,4 милиона тона въглеродни емисии годишно.

По време на пиковия етап на строителството ѝ са създадени 4 500 работни места, като соларните панели са инсталирани със средна скорост от 10 мегавата (MW) на ден.

Al Dhafra е разработена съвместно от Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar), Abu Dhabi National Energy Company (TAQA), френската енергийна компания EDF Renewables и китайския разработчик на соларни системи JinkoPower.

TAQA притежава 40% от проекта, а Masdar, EDF Renewables и Jinko Power - по 20%. Соларният парк ще доставя енергия на Emirates Water and Electricity Company (EWEC) след споразумение за закупуване на електроенергия от 2020 г.

С пускането на Al Dhafra в експлоатация капацитетът на ОАЕ за производство на слънчева енергия нараства до 3,2 GW. През септември EWEC обяви конкурс за разработване на соларна ферма с капацитет 1,5 GW в Ал Хазна близо до Абу Даби. Целта на ОАЕ е да утрои капацитета си за възобновяема енергия до 14 GW до 2030 г.

Страната е домакини на срещата на върха за климата COP28 в Дубай, която започва на 30 ноември, така че е разбираемо, че управляващите там пускат най-голямата в света соларна ферма точно преди нея. Това е добър пиар, особено от гледна точка на факта, че ОАЕ с право са критикувани за това, че са поставили главния изпълнителен директор на държавната си петролна компания Abu Dhabi National Oil Company - 12-ата по големина петролна компания в света по добив - за ръководител на COP28.

Енергийната стратегия на ОАЕ до 2050 г. цели енергиен микс от 44% чиста енергия, 38% газ, 12% "чисти въглища" (да, наистина се казва така) и 6% ядрена енергия. В нея се казва, че до 2050 г. ОАЕ ще станат въглеродно неутрални, но как ще постигнат това с 50% изкопаеми горива към днешна дата, може само да се гадае.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай