Volkswagen сравни американската програма за субсидиране на електромобили със златна треска

Американският пазар на електромобили, макар и да отстъпва на европейския, е един от най-обещаващите по отношение на потенциала за растеж и рентабилността

Volkswagen сравни американската програма за субсидиране на електромобили със златна треска | StandartNews.com

Американският пазар на електромобили, макар и да отстъпва на европейския, е един от най-обещаващите по отношение на потенциала за растеж и рентабилността, затова Volkswagen е готов да обърне специално внимание на този географски район. Субсидиите от правителството направиха целесъобразно изграждането на завод на Фолксваген в Южна Каролина, а ръководството на дъщерната марка Scout смята, че няма по-добър момент за това.

Мениджърът на марката Scout, под която Volkswagen ще произвежда електрически кросоувъри и пикапи в САЩ, Скот Кеог, сравни нашето време със златната треска от средата на XIX век, която привлича желаещите да забогатеят в мините на САЩ. Федералният закон за намаляване на инфлацията (IRA) предоставя субсидии на автомобилните производители за изграждане на заводи за електрически автомобили в САЩ и това накара Volkswagen да помете всички съмнения относно възможността за изграждане на собствен завод в Южна Каролина. От доста време компанията обмисляше да използва монтажна линия на договорен производител за северноамериканския пазар, но готовността на правителството да субсидира проекта я подтикна да изгради собствен завод.

На терен от 648 хектара в Южна Каролина ще бъде разположен заводът на Volkswagen, в който ще работят 4000 души и който ще даде възможност за сглобяване на електрически автомобили Scout за местния пазар от 2026 г. "Искате да дойдете тук по-рано, за да получите по-добро място, а ако закъснеете, пропускате възможност", обясни решимостта на германския автомобилен гигант Скот Кьог. През 2021 г. Volkswagen придобива правата за използване на марката Scout, под която се продават SUV автомобили в САЩ от 1960 г. насам в продължение на двадесет години. Заводът в Южна Каролина ще може да произвежда до 200 000 автомобила годишно, когато достигне търговски производствен капацитет. Компанията ще похарчи поне 2 млрд. долара за изграждането на завода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай