United Airlines инвестира 15 милиона долара във въздушни таксита

Базираната в Бразилия Eve Air Mobility е последната компания, която привлече интереса на авиокомпанията

United Airlines инвестира 15 милиона долара във въздушни таксита | StandartNews.com

United Airlines инвестира 15 милиона долара в Eve Air Mobility, стартираща компания за електрическа авиация, собственост на бразилския производител на самолети Embraer. Като част от сделката United ще закупи 200 електрически въздушни таксита на Eve, които могат да поберат четирима пътници и да излитат и кацат вертикално като хеликоптер.

Това е втората голяма инвестиция от United в зараждащия се свят на електрическата въздушна мобилност след инвестирането на неразкрита сума пари в Archer миналата година. Тези компании предлагат да разработят малки електрически самолети с вертикално излитане и кацане (eVTOL), които могат да летят от покрив на покрив в гъсто населен град като таксиметрова услуга. Досега обаче никой не е получил разрешение от федералните авиационни регулатори да лети с пътници.

Но Eve трябва да изпълни определени показатели, преди да изпълни поръчката си с United, тъй като авиокомпанията я описа като „условно споразумение за покупка“. Доставката на първия самолет на Eve, който има обхват от 60 мили, се очаква през 2026 г.

Инвестицията ще дойде от рисковия клон на United, United Airlines Ventures, който авиокомпанията използва за постигане на целта си за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. без използването на традиционни компенсации на въглеродни емисии.

United заяви, че инвестира в Eve основно поради връзките си с Embraer, който може да осигури достъп до части и консумативи за своята услуга за въздушно такси. По- рано Embraer каза, че ще прави летящи таксита за Uber , преди компанията за превози да продаде своето подразделение eVTOL на друг стартъп.

Eve е най-новата стартираща компания, получила одобрението на United. Миналата година авиокомпанията заяви, че ще закупи 15 свръхзвукови самолета от Boom Supersonic, с опция за увеличаване на тази поръчка до 50 самолета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай