Украйна със закон за легализиране на криптовалути

Страната е получила най-малко 100 милиона долара в крипто дарения

Украйна със закон за легализиране на криптовалути | StandartNews.com

След като преди месец украинският парламент прие законопроект за легализиране на криптовалута, подготвяйки рамка за регулиране и управлението й, президентът на страната Владимир Зеленски подписа този законопроект. „За виртуалните активи“ е документ, който установява правна рамка за страната да управлява регулиран крипто пазар.

Според закона крипто борсите и фирмите, работещи с цифрови активи, вече ще трябва да се регистрират в правителството, за да работят законно в Украйна, а на банките ще бъде разрешено да откриват сметки за крипто фирми .

Освен това законът дава правомощия на Националната комисия за ценни книжа и фондовия пазар на Украйна да определя политиките на страната по отношение на цифровите активи, да издава лицензи на предприятия, занимаващи се с криптовалута, и да действа като финансов надзор.

От TechСrunch коментират, че дори без формална регулация, украинци, руснаци и венецуелци (в този ред) са били сред активните потребители на цифрови валути на дребно до есента на 2020 г.

Ръководителят на изследванията на Chainalysis коментира пред Coindesk, че няколко тенденции движат прогреса на Украйна, включително „наистина технологично местно население“ и „подходяща среда за стартъпи“.

Видовете регулации, които току-що бяха приети в закона, бяха наложителни, тъй като Украйна получи най-малко 100 милиона долара в крипто дарения през седмиците на войната. С въвеждането на новия закон първата крипто борса в Украйна, Kuna, вече няма да се ограничава до подпомагане на страната да харчи даренията директно с доставчици, подходящи за криптовалута, а да конвертира крипто в така необходимия фиат. Междувременно страната също си партнира с базирания на Бахамите борсов гигант FTX, за да преобразува крипто вноските за военните действия на Украйна във фиат за депозит в Националната банка на Украйна.

„Идея е да станем една от най-добрите юрисдикции в света за крипто компаниите“, казва Алекс Борняков, заместник-министър в Министерството на дигиталната трансформация на Украйна, „Ние вярваме, че това е новата икономика, това е бъдещето и вярваме, че това е нещо, което ще стимулира нашата икономика.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай