Учени работят върху интелигентни лещи, захранвани от човешки сълзи

Екипът смята да лещикомерсиализира умните

Учени работят върху интелигентни лещи, захранвани от човешки сълзи | StandartNews.com

Учени от Технологичния университет Нанянг, Сингапур (NTU Singapore) започнаха да работят върху контактни лещи с добавена реалност (AR), способни да показват виртуална информация в реалния свят.

Но ето наистина интересната част: според официално съобщение от университета, тези високотехнологични контакти се захранват от човешки сълзи.

Екипът е започнал разработването на гъвкава батерия, тънка приблизително колкото човешката роговица. Тази ултратънка батерия е способна да съхранява електричество при контакт с източник на солен разтвор, какъвто може да се намери в сълзите. Според изследователите това решение може да удължи живота на батерията до четири часа за всеки 12-часов цикъл. Контактите могат да се зареждат и с външна батерия.

Самата батерия е изработена от биосъвместими материали. При разработката не са използвани проводници или „токсични материали“. 

„Най-разпространената система за зареждане на батерията за интелигентни контактни лещи изисква метални електроди в лещата, които са вредни, ако бъдат изложени на невъоръжено човешко око“, коментира съавторът на проекта д-р Юн Джеонгхун, научен сътрудник от EEE на NTU, в официалното издание.

„Междувременно, друг режим на захранване на лещите, индукционното зареждане, изисква намотка в обектива, за да предава мощност, подобно на безжична подложка за зареждане на смартфон. Нашата базирана на разкъсване батерия елиминира двете потенциални опасения, които тези два метода създават, като същевременно освобождава място за по-нататъшни иновации в разработката на интелигентни контактни лещи.“

Според университета екипът вече е подал патент чрез NTUitive и възнамерява да комерсиализира умните контакти в някакъв момент в бъдеще.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай