Toyota изтегля свой електрически кросоувър заради проблеми с окачването

По-голямата част от произведените автомобили са за европейския пазар

Toyota изтегля свой електрически кросоувър заради проблеми с окачването | StandartNews.com

Toyota изтегля глобално своя електрически кросоувър SUV 2023 bZ4X, по-малко от два месеца след излизането на автомобила. Автомобилният производител съобщава, че болтовете на главината на колелото могат да се разхлабят по време на шофиране, което може да доведе до отделяне на цялото колело. Естествено, Toyota предупреждава собствениците да не карат автомобилите си, докато проблемът не бъде отстранен.

Изтеглянето представлява неуспех за най-големия автомобилен производител в света, който се ангажира да похарчи 17,6 милиарда долара за пускането на 30 акумулаторни електрически модела до 2030 г. bZ4X, който започна доставките на клиенти преди по-малко от два месеца, се разглежда като финален щрих в закъснелия опит на Toyota да премине към електрически превозни средства.

От Toyota подчертават, че причината за хлабавите болтове на главината все още се разследва. Сред 2700 превозни средства, подлежащи на изтегляне, 2200 са били предназначени за Европа, 280 за Северна Америка, 110 за Япония и 60 за останалата част от Азия. Повечето от превозните средства не са доставени на потребителите.

bZ4X е най-новият електромобил, който е бил изтеглен, въпреки че в сравнение с останалите изтеглени марки, този проблем изглежда, е един от най-сериозните. Ford изтегли миналата седмица 49 000 джипове Mustang Mach-E, но настоя, че проблемът може да бъде отстранен чрез актуализация на софтуера по въздуха. Други EV също бяха изтеглени поради различни софтуерни грешки и други незначителни проблеми.

Изтеглянето идва в момент, когато търсенето на електрически превозни средства непрекъснато нараства, заради нарастващите цени на бензина и нарастващия брой модели, достъпни за закупуване. Tesla продължава да доминира на пазара, но и други автомобилни производители набират позиции с пускането на кросоувъри от среден клас и луксозни превозни средства. Цените също се покачват, благодарение на инфлацията, голямото търсене и нарастващата цена на ключови материали, като минералите, които се състоят от литиево-йонни батерии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай