SpaceX спира производството на своята капсула Crew Dragon

От компанията могат да рестартират производството по всяко едно време

SpaceX спира производството на своята капсула Crew Dragon | StandartNews.com

SpaceX повече няма да изгражда нови превозни средства от своята капсула Crew Dragon, космическия кораб, който компанията използва, за да отвежда хора до и от Международната космическа станция (МКС), информира Reuters . Планът за момента е да ограничи флота Crew Dragon за превоз до четирима, които SpaceX ще използва, за да изведе екипажите в космоса.

След всеки полет на Crew Dragon, космическият кораб трябва да премине през процес на обновяване във Флорида, където определен хардуер се настройва или сменя, за да направи превозното средство отново готово за полет.

Първоначално SpaceX разработи Crew Dragon за програмата на НАСА Commercial Crew, инициатива за стимулиране на създаването на частни превозни средства, които да превозват астронавтите на агенцията. Като част от тази програма SpaceX изведе четири екипажа от астронавти на НАСА към МКС на Crew Dragon. През септември миналата година компанията пусна първия си напълно частен екипаж, превозвайки четирима цивилни астронавти до околоземната орбита за тридневно пътуване.

Компания за търговска космическа станция, наречена Axiom, ще изстреля екипаж от четирима частни астронавти на Crew Dragon до космическата станция за 10-дневно пътуване. Axiom има договор със SpaceX за поне още три допълнителни мисии до МКС на Crew Dragon. Междувременно SpaceX все още има договор с НАСА за изстрелване на екипажи към МКС на всеки шест месеца и след това да ги връща у дома. През февруари НАСА възложи на SpaceX три допълнителни мисии с Crew Dragon до МКС, в допълнение към шестте първоначално сключени договори за SpaceX.

Докато SpaceX спря производството на Crew Dragon, надежди се възлагат в разработването на новата ракета на компанията Starship, ново превозно средство, предназначено да превозва хора и товари до космически дестинации като Луната и Марс. От SpaceX твърдят, че винаги може да рестартират производството на Crew Dragon, ако е необходимо.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай