Shell въвежда изкуствен интелект в дълбоководното проучване на нефт

Технологията ще генерира изображения на земните недра, използвайки по-малко данни за сеизмични изображения от обичайното

Shell въвежда изкуствен интелект в дълбоководното проучване на нефт | StandartNews.com

Shell ще използва технология за изкуствен интелект от SparkCognition, компания за анализ на големи обеми от данни, за дълбоководно проучване на нефт. Технологията ще бъде използвана и за увеличаване на добива на нефт в открито море.

Алгоритмите за изкуствен интелект на SparkCognition ще обработват и анализират големи количества сеизмични данни, докато Shell търси нови петролни находища. "Стремим се да намерим нови начини за проучване, да го преосмислим", каза Габриел Гера, вицепрезидент на Shell по иновациите и производителността. Целта е да се подобрят оперативната ефективност и бързина, както и да се увеличат успехите в производството и проучването.

Според компаниите новият процес може да намали проучвателните дейности от девет месеца на девет дни. "Генеративният изкуствен интелект за сеизмични изображения може да окаже положително въздействие върху процеса на проучване. Като цяло тази технология за проучване на нефт може да бъде много обещаваща", заяви Брус Портър, главен учен в SparkCognition.

Компаниите заявиха, че технологията ще генерира изображения на земните недра, използвайки по-малко данни за сеизмични изображения от обичайното, което ще помогне за запазване на дълбоководните цели. Те добавиха, че по-малкото сеизмични данни ще ускорят работния процес на проучването и ще спестят разходи за високопроизводителни изчисления

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай