Саудитска Арабия изпраща жена в Космоса до 2023 година

Страната обяви, че е започнала програма за астронавти

Саудитска Арабия изпраща жена в Космоса до 2023 година | StandartNews.com

Жена от Саудитска Арабия ще достигне космоса за първи път през следващата година, ако всичко върви по план.

Страната обяви, че е започнала програма за астронавти и възнамерява да изпрати двама души, от които една жена в Космоса,  още през 2023 г. Мисията ще бъде организирана от базираната в Хюстън компания Axiom Space.

Axiom вече осъществи една частна мисия с екипаж до Международната космическа станция (МКС). Полетът, наречен Ax -1, транспортира трима клиенти и служител на Axiom (и бивш астронавт на НАСА) Майкъл Лопес-Алегрия до и от орбиталната лаборатория на борда на капсула SpaceX Dragon. Сега Axiom се подготвя за друга мисия на ISS, наречена Ax-2, която се очаква да стартира следващата пролет.

Предполага се, че предстоящият полет ще бъде подобен, като ще използва хардуер на SpaceX, за да стигне до МКС. Но изявлението на Axiom не излага такива подробности.

Axiom има амбиции отвъд транспортирането на хора до и от орбиталната лаборатория. Например, компанията планира да започне да изстрелва модули към МКС през 2024 г. Няколко години по-късно този хардуер ще се отдели и ще се превърне в свободно летяща търговска космическа станция, която Axiom ще управлява.

Axiom също така ще изгради скафандрите за лунна разходка за мисията на НАСА Artemis 3 , която има за цел да постави астронавти близо до южния полюс на Луната през 2025 или 2026 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай