Руснаците сменят телевизорите си с китайски

На пазара няма LG, Samsung и Sony. Заместват ги Xiaomi, Haier, Fusion, Harper и BBK

Руснаците сменят телевизорите си с китайски | StandartNews.com

По данни на руски търговци на дребно, продажбите на телевизори от китайски марки в Русия са се увеличили почти двойно. Става дума за китайски марки като Xiaomi, Haier, Fusion, Harper и BBK. Това се дължи на факта, че продуктите на компании като LG, Samsung и Sony често не са налични или техният произход и възможност за обслужване пораждат съмнения сред купувачите.

Според вестник "Известия", който се позовава на пресслужбата на известния магазин Озон, продажбите на китайски телевизори на пазара са се увеличили с 95% през май в сравнение с май миналата година. Не само преустановяването на дейността на известни азиатски марки в Русия през последните месеци - през януари търсенето на китайски телевизори се е увеличило с 40% в сравнение с първия месец на 2021 г. Най-популярните модели се оказаха Haier, Fusion, Harper и Xiaomi, като продажбите на Haier се увеличиха почти 10 пъти на годишна база в периода януари-май. Въпреки това Xiaomi е лидер по отношение на продажбите на бройки. При горските плодове се наблюдава подобна динамика. От пресслужбата на пазара уточниха, че най-популярни са смарт телевизорите с HD резолюция и 32-инчов диагонал. Предпочитаната цена е 15-16 хиляди рубли.

Според търговците на дребно, телевизорите на LG и Samsung, които доминираха на руския пазар, вече не се намират лесно в магазините поради спирането на дейността на компаниите в страната. Освен това цените им са се повишили, а перспективите за гаранционно обслужване са неясни, както и начините, по които тези продукти влизат в страната. Въпреки че Роспотребнадзор потвърждава гаранционната защита на стоките, внесени чрез паралелен внос, според "Известия" агенцията не изключва "временни затруднения с обслужването" до възстановяването на логистичните вериги и разработването на механизми за обслужване на паралелния внос.

Според пазарните експерти, телевизорите на китайските марки са не само по-достъпни от корейските и японските си аналози, но и по-универсални - докато LG и Samsung обикновено използват операционни системи webOS и Tizen, които имат ограничен брой приложения, китайските производители използват Android TV или Google TV, където можете да инсталирате почти всяко приложение от Google Play или дори от източници на трети страни. Така например можете да инсталирате онлайн агрегатори за кино и други също толкова интересни софтуерни решения.

Според "Известия", експертите препоръчват да се избират модели с поне 1,5 GB оперативна памет, за да може софтуерът да работи правилно. Освен това на потребителите се препоръчва да се въздържат от закупуване на модели с матрици TN или SVA, които не се характеризират с високо качество на изображението. В този случай процесорите, качеството на звука и функционалността на китайските телевизори с един и същ бюджет обикновено не се различават много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай