Русия се отказва от 5G тази година и разпределя средствата за извънредни ситуации

Индустрията като цяло се съмнява в целесъобразността на пускането на 5G в рамките на санкциите

Русия се отказва от 5G тази година и разпределя средствата за извънредни ситуации | StandartNews.com

Руското министерство на цифровите технологии възнамерява да промени проекта за информационна инфраструктура, за да преразпредели средствата, предвидени в бюджета за 2022 г., за "разчистване" на честоти за 5G комуникации. Предполага се, че парите ще бъдат отпуснати на ситуационния център на министерството, който се занимава с последиците от извънредните ситуации за вече съществуващите комуникационни мрежи - техният брой значително нарасна през тази година.

В искането, изпратено до АНО "Цифрова икономика", ФГБУ "Център за експертиза и координация на информатизацията" и други агенции, се посочва, че преобразуването на честотите за 5G все още не е актуално, а средствата от 34 млн. рубли трябва да се изразходват за "приоритетни задачи". Освен това се подчертава, че проектът на президентски указ "За одобряване на плана за преобразуване на честотите за развитие на 5G", предложен от Министерството на цифровата икономика още през 2020 г., все още не е подписан от държавния глава. В същото време министерството подчерта, че плановете за развитие на 5G остават в сила. Според "Комерсант", ако се съди по материалите от писмото, за преобразуването на честотите до края на тази година са отпуснати 1,3 милиарда рубли.

По-рано беше планирано планът за преобразуване на честотите за комуникации от пето поколение да бъде представен на президента на страната още през 2020 г. Министерството на съобщенията предвижда, че преобразуването ще засегне честотите в диапазоните 2,3-2,4 GHz, 4,8-4,99 GHz и 24-29 GHz, а общата стойност на преобразуването ще възлезе на 7,4 милиарда рубли. Освен това се планираше да се разпределят за 5G и честоти в диапазона 700 MHz, освободени след прехода от аналогово към цифрово телевизионно излъчване, но през юни беше удължено използването на честотите от радио- и телевизионните оператори.

Според заместник министър-председателя Дмитрий Чернишенко, който говори на Източния икономически форум по-рано този месец, разработването на 5G в руското оборудване ще се извършва на честоти 4,4-4,9 GHz. Сега Министерството на цифровите технологии заяви, че не е необходимо преобразуване на частта от спектъра от 4,8-4,9 GHz, а само на частта от 4,4-4,8 GHz. В очакване на повторна оценка на необходимостта от преобразуване, средствата следва да бъдат разпределени за приоритетни задачи.

Известно е, че през лятото на миналата година VimpelCom, MegaFon и Rostelecom създадоха съвместно предприятие New Digital Solutions за разработване на 5G в Русия, а тази година към учредителите му се присъедини и MTS. Въпреки че Държавната комисия по радиочестоти (ДКРЧ) предостави на операторите честоти в честотната лента 4,4-4,99 GHz за тестване, тя продължава да настоява за предоставяне на достъп до честоти, които в момента се използват от руските агенции за сигурност - именно това се използва за 5G в много страни по света. В същото време операторите подчертават, че спектърът, определен за комуникациите от пето поколение, вече се използва от съществуващите радиосъоръжения, които ще трябва да бъдат преместени в други ленти.

Според източници на "Комерсант" обаче индустрията като цяло се съмнява в целесъобразността на пускането на 5G в рамките на санкциите - има проблеми дори с доставките на 4G оборудване, а перспективите на местните решения все още се оценяват като "неясни", въпреки че по-рано беше съобщено, че местните 4G решения ще се появят през следващите 2-3 години. Според източници от бранша преобразуването на допълнителни честоти за 4G е по-подходящо, по-специално същата честотна лента 700 Hz, която ще увеличи капацитета на мрежата от четвърто поколение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай