Русия планира да прекрати сътрудничеството си с МКС

Възстановяването на отношенията ще бъде възможно само след падане на наложените санкции

Русия планира да прекрати сътрудничеството си с МКС | StandartNews.com

Русия казва, че ще прекрати сътрудничеството с други държави на Международната космическа станция, докато санкциите, наложени срещу страната, не бъдат отменени. Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция Роскосмос, обяви в пост в Twitter, че „възстановяването на нормалните отношения между партньорите“ на МКС и други проекти е възможно само с „пълно и безусловно премахване на незаконните санкции“.

Рогозин казва, че е обжалвал санкциите с писма до НАСА, Европейската космическа агенция, както и Канадската космическа агенция.

„САЩ продължават да подкрепят международното правителствено сътрудничество в космоса, особено тези дейности, свързани с експлоатацията на МКС с Русия, Канада, Европа и Япония“, се казва в писмото, подписано от администратора на НАСА Бил Нелсън. „Новите и съществуващите мерки за контрол на износа на САЩ позволяват сътрудничество между САЩ и Русия, за да се гарантира непрекъсната безопасна експлоатация на МКС.

Канадската агенция също каза, че продължава да подкрепя програмата на МКС.

„Позицията на нашите партньори е ясна: санкциите няма да бъдат отменени“, каза Рогозин. „Целта на санкциите е да убият руската икономика, да потопят народа ни в отчаяние и глад и да поставят страната ни на колене. Рогозин добавя, че скоро Роскосмос ще определи дата, кога да спре участието на Русия с МКС, което след това ще бъде докладвано на руските правителствени служители.

Рогозин реагира остро на санкциите, наложени от президента Джо Байдън през февруари, като направи инсинуация, че космическата станция може да се срине на Земята без участието на Русия.

В четвъртък НАСА заяви, че Русия "се движи към" разширяване на сътрудничеството си по МКС до 2030 г., но изявленията на Рогозин правят това да изглежда малко вероятно. По-рано тази седмица астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей се завърна безопасно на Земята на борда на руска ракета "Союз" с двама космонавти. Преди пристигането му имаше опасения относно завръщането му у дома на фона на продължаващата война на Русия в Украйна, но Роскосмос твърди, че няма да задържи Ванде Хей на МКС.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай