Русия обмисля участието си в Международната космическа станция

На ниво програма с НАСА продължават дискусиите с планове към 2030 г.

Русия обмисля участието си в Международната космическа станция | StandartNews.com

Въпреки влошените отношения на Съединените щати и Русия тук, на Земята, Русия все още обмисля разширяване на участието си в Международната космическа станция до 2030 г., според НАСА. Все пак може да минат няколко месеца, преди да има яснота за официалната позиция на Русия.

НАСА и руската държавна космическа корпорация Роскосмос са двамата най-големи партньори на Международната космическа станция през последните три десетилетия. Двете организации се договориха да работят заедно по МКС до 2024 г., но в края на миналата година администрацията на Байдън обяви намеренията си да удължи програмата на космическата станция до 2030 г. Русия все още не е дала официално съгласие за удължаването.

Сега участието на Роскосмос в разширението започна да изглежда малко вероятно, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. В отговор на войната САЩ санкционираха големите индустрии на Русия, което предизвика възмущение от страна на ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин. В Туитър Рогозин отправи необмислени заплахи за бъдещето на МКС, намеквайки, че станцията може да се срине върху Съединените щати, ако Русия се оттегли преждевременно от програмата. Той също така намекна за преразглеждане на партньорството със САЩ.

Но дори след целия този шум, Роскосмос очевидно не казват твърдо „не“ на разширението и дори може да го продължи. „Всички наши международни партньори, включително Роскосмос, постигат напредък в преминаването към разширяване на станцията до 2030 г.“, каза Кати Лудерс, асоцииран администратор на космическите операции в НАСА, по време на пресконференция, добавяйки, че всеки партньор на МКС трябва да премине през бюджетен процес и да получи окончателно одобрение от правителството преди да бъде зададено удължаването. „Но всички разбираме важността на това продължаващо партньорство, дори в наистина, наистина трудни времена“, каза Лудерс.

Джоел Монталбано, програмен мениджър на НАСА за МКС, обсъди възможното удължаване в Русия с представители на Роскосмос, докато НАСА се подготвяше за завръщането на астронавта Марк Ванде Хей на руска ракета "Союз" тази седмица. „На ниво програма ние продължаваме дискусиите и продължаваме да работим към 2030 г.“, каза по време на пресконференцията Дана Уайгъл, заместник-мениджър на програмата на Международната космическа станция на НАСА.

Очаква се НАСА да получи отговор за плановете за разширение в края на април или началото на май. Трудно е да се каже в какво състояние ще бъдат отношенията между Русия и Съединените щати до този момент, но засега има възможност партньорството на страните в космоса да продължи.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай