Републиканците в Камарата на представителите формират комисия за крипто политиката

Подкомитетът планира да определи правила и да насърчи технологиите

Републиканците в Камарата на представителите формират комисия за крипто политиката | StandartNews.com

Председателят на комисията по финансови услуги от републиканците Патрик Макхенри предлага създаване на Подкомисия по цифрови активи, финансови технологии и включване, която има за цел да определи политика за технологии като криптовалута. Ръководена от конгресмен Френч Хил, целта й е да установи „ясни правила за движение“ за федералните регулатори, да създаде политики, които предоставят финансови технологии и да подпомогнат разнообразието и приобщаването в цифровите активи.

В интервю за Politico Макхенри казва, че създава подкомисията, за да се справи с „голяма дупка“ в подхода на финансовите услуги към крипто проблемите. Той смята крипто регулирането за свой основен законодателен приоритет, а председателят на панела Хил ръководи разследването на Републиканската партия за потенциална криптовалута, подкрепяна от централната банка.

Този ход идва, докато регулаторите се борят да намерят общ език за крипто валутата. Докато агенции като Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) и Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) са съгласни, че цифровите активи са предмет на съществуващите закони, съществуват и спорове кой трябва да се намеси и кога. Сенаторите предложиха законопроект, който ще създаде ясна регулаторна рамка, но той беше в застой.

Натискът върху подкомисията на Камарата да действа идва след като скандалът на крипто гиганта FTX подчерта рисковете от оставянето на технологията без контрол. Длъжностни лица също разследват големи имена в индустрията като Celsius и Coinbase за възможни нарушения на правилата. По-ясни правила теоретично биха подобрили реакциите на федералното правителство на нарушения като тези.

Не е сигурно колко ефективен обаче ще бъде планът. Въпреки че има привърженици на крипто и в двете основни партии, по-големият контрол на демократите върху Сената може да попречи на законопроектите да станат закон, ако има съществени разногласия. И двете секции на Конгреса трябва да приемат и съгласуват законодателство, преди то да стигне до бюрото на президента. Самото съществуване на подкомитета обаче предполага, че Конгресът приема крипто по-сериозно и има шанс да ускори двупартийните усилия за надзор на цифровите пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай