Renault призна, че е трябвало да се адаптира към ценовата политика на Tesla

Говорител на френската марка заяви, че за конкурентите по-ниските цени на продуктите на Tesla са сигнал за събуждане

Renault призна, че е трябвало да се адаптира към ценовата политика на Tesla | StandartNews.com

Преди Tesla да стъпи толкова сериозно на пазара, Nissan Leaf беше най-популярният електрически автомобил в света, а Renault, което работеше с японския си партньор, можеше да разработи собствена гама от електрически автомобили доста добре. От началото на годината Tesla вече няколко пъти намали сериозно цените на собствените си електромобили, в резултат на което представителите на Renault са принудени да признаят, че трябва да се приспособят към конкурента.

Фабрис Камболив, генерален мениджър на подразделението на Renault във френско-японския алианс, заяви пред Ройтерс: "Анализираме страна по страна, пазар по пазар, за да видим какво ниво на конкурентоспособност ни е необходимо, за да останем в играта. Продажбите на Renault са се увеличили с 9% в парично изражение през първото тримесечие на тази година, тъй като опитът за ребалансиране на продажбите към най-печелившите модели започна да дава резултати след четири години на спад на приходите.

Говорител на френската марка заяви, че за конкурентите по-ниските цени на продуктите на Tesla са сигнал за събуждане. Продажбите на електрическата версия на Renault Megane нараснаха рязко през март, въпреки че компанията не предложи значителни отстъпки за модела. Във Франция цената на Tesla Model 3 започва от 41 990 евро след неотдавнашните намаления на цените, докато конкурентният Megane е само с 10 евро по-скъп.

Както обясни ръководителят на марката Renault, намаленията на цените на Tesla са определено предизвикателство, тъй като изискват следене на собствените разходи - предупреждение, в което се вслушват всички на пазара на електрически автомобили. Renault успя да продаде 354 545 автомобила през първите три месеца на тази година. Приходите на цялата група са намалели с 5,9% през миналата година главно поради оттеглянето на марката от руския пазар. Самото Renault загуби до 9,4% от годишните си приходи, което е четвъртата поредна година на отрицателен ръст. За френския производител фокусирането върху продажбите на електрически автомобили би могло да бъде спасение от намаляващата печалба, но конкурентът Tesla пречи тази стратегия да бъде реализирана без допълнителни затруднения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай