Сряда,

Разкриха голяма тайна на Юпитер, какво не може да има

От: Иван Ангелов -
3785
Разкриха голяма тайна на Юпитер, какво не може да има
A
A
A

Планетата Юпитер няма толкова характерна система от пръстени като Сатурн заради наличието на големи спътници, сочи изследване на астрономи от САЩ, публикувано в електронната библиотека arxiv.org.

Предишни проучвания показват, Юпитер всъщност има пръстени. Те обаче представляват тънки, редки и нестабилни струпвания на прах, които могат да се видят само при определен ъгъл на падане на слънчевите лъчи.

Авторите на настоящото изследване от Калифорнийския университет в Ривърсайд са направили серия от компютърни симулации. Астрономите са взели предвид въртенето на самия Юпитер и на четирите му най-големи спътника: Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Моделът показва, че Юпитер няма и не може да има големи пръстени. Тези т.нар. Галилееви спътници (видени за първи път от Галилео Галилей с неговия телескоп) имат значителна гравитация и не позволяват на скални и прахови частици да се събират в големи дискове.

"Установихме, че Галилеевите спътници на Юпитер, един от които - Ганимед, е най-големият в нашата Слънчева система, много бързо ще разкъсат всички големи пръстени, които могат да се образуват", обясняват учените.

Изследователите отбелязват, че и други обекти в Слънчевата система имат пръстени, но те обикновено са малки. Например тънки и редки прахови дискове обикалят около Уран и Нептун, астероида Харикло и планетата джудже Хаумеа.

В далечното бъдеще Марс също ще има пръстен. Неговата луна Фобос постепенно се приближава към Червената планета. Учените смятат, че след 100 милиона години спътникът ще бъде разкъсан от гравитацията на Марс, а фрагментите му ще образуват краткотраен пръстен.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички