Проучване: Хората предпочитат да общуват с жени роботи в хотелите

Те търсят по - човешки изглеждащи машини

Проучване: Хората предпочитат да общуват с жени роботи в хотелите | StandartNews.com

Хората се чувстват по-удобно да говорят с жени, а не с мъжe - роботи, обслужващи в хотелите, сочи проучване на Вашингтонския щатски университет.

Проучването, което изследва около 170 души за хипотетични сценарии за обслужващи роботи установи, че предпочитанието е по-силно, когато роботите притежават повече човешки характеристики. 

Според учените хората се чувстват по-комфортно ако са обгрижвани от жени, предвид съществуващите полови стереотипи относно ролите на обслужване. Този полов стереотип се прехвърля към взаимодействията на роботите и се засилва повече, когато роботите приличат повече на хора.

Още преди пандемията хотелската индустрия страдаше от голямо текучество на служители, което накара много вериги да се обърнат към роботи и автоматизация за различни функции - от миене на съдове и почистване на стаи до обслужване на клиенти, като посрещане на гостите и доставка на багаж.

Примерите варират от женските хуманизирани роботи на име "Pepper" в хотел Mandarin Oriental в Лас Вегас до напълно автоматизираната хотелска верига FlyZoo в Китай, където гостите взаимодействат само с роботи и функции на изкуствен интелект (AI).

За проучването на участниците е представен един от четири сценария за взаимодействие с робот за AI услуги в хотел. В единия те са посрещнати от мъжки робот на име "Алекс", за когото е описано, че има лице и човешко тяло. Вторият сценарий е формулиран точно по същия начин само с две промени: полът на робота е женски, а името му е „Сара“. В други два сценария роботите са и двата пола и наречени по различен начин, но описани като „подобни на машина“ с интерактивен екран вместо лице.

След това респондентите са помолени да класират как се чувстват по отношение на взаимодействията. Участниците, на които са представени сценарии за женски роботи, оценяват преживяването като по-приятно и удовлетворяващо от тези, които имат сценарий с мъжки роботи. Предпочитанието към женския робот е по-изразено, когато роботите са описани като изглеждащи по-човешки.

Замяната на хората в с роботи с изкуствен интелект от всякакъв пол повдига много въпроси, които се нуждаят от допълнителни изследвания. Например, ако робот се повреди или има загуба на багаж, или грешна резервация, клиентите може да искат човек, който да им помогне.

В процес на проучване е и как личността на роботите с изкуствен интелект може да повлияе на възприятията на клиентите, като например дали те са екстровертни и приказливи или интровертни и тихи.

Повече технологични новини може да прочетете тук

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай