"Призма" ловува в Google и Facebook

"Призма" ловува в Google и Facebook | StandartNews.com

Вашингтон. Разкрита бе и свръхсекретната програма PRISM ("Призма"), която дава възможност на ФБР и АНС да следят в реално време потребителите на най-големите социални мрежи и да имат пряк достъп до сървърите с техните лични данни. Щатските топченгета знаят всичко за всеки в Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Apple, AOL, Skype, PalTalk и YouTube. Агенциите вършеят на воля в сървърите на технологичните гиганти и с тяхното съгласие събират аудио, видео, снимки, електронни пощи, документи, пароли, разговори и данни за свързаност. "Те буквално гледат в реално време какво пишете на клавиатурата", заяви източникът на секретните бумаги - Едуард Сноудън.

Интернет компаниите отрекоха да са давали достъп на шпионските централи до своите сървъри. Ако са прониквали, те са го правили без нашето знание, оправдаха се в един глас Google, Facebook и останалите. Държавните ръководители от целия свят заклеймиха тоталното следене, извършвано от Вашингтон, но засега нямат избистрена идея как да се противопоставят на Големия брат.

Бял свят видя и още една тайна програма на АНС - "Необятен информатор" ("Boundless Informant"). Тя показва, че американските шпионски централи улавят по 97 милиарда информационни единици месечно от интернет и мобилните комуникации в цял свят. Най-много данни смучат от Иран - 14 млрд., Пакистан - 13,5, Йордания - 12,7, Египет - 7,6, Индия - 6,3. Информационните единици, касаещи потребители в САЩ, са близо 3 млрд. Програмата позволява да се анализира и подрежда информацията по страни, градове, физически адреси и свързани лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай