Porsche навлиза все по - смело при е-велосипедите

Автомобилният гигант придоби всички акции на Fazua

Porsche навлиза все по - смело при е-велосипедите | StandartNews.com

Автомобилният гигант Porsche обяви, че ще придобие Fazua, производител на задвижване на електронни велосипеди, който е специализиран в леки двигатели.

След като купи 20% дял в компанията по-рано тази година, Porsche заяви, че ще придобие всички акции на Fazua. Toва я прави най-новата компания за електронни велосипеди, която ще бъде под контрола на автомобилния производител. Porsche придоби мажоритарен дял в хърватската компания за електронни велосипеди Greyp в края на миналата година, припомня The Verge.

Fazua е интригуваща покупка за Porsche и може да обърне посоката на бъдещата гама от електронни велосипеди на компанията. Системата за задвижване Fazua, която обединява батерията с двигателя в едно цяло, тежи само 4,6 кг и е напълно подвижна, което позволява на клиентите да използват велосипедите си със или без задвижване.

Стартирала през 2013 г., Fazua навлезе на пазара в Северна Америка в края на 2019 г. Компанията доставя своите задвижващи устройства на повече от 40 производители на велосипеди, включително Bottecchia, Canyon, Corratec, Fuji, Cairn и Hercules, наред с други.

Porsche намекна какво предстои от тези скорошни придобивания, като отбеляза, че ще създаде две съвместни предприятия с базирания в Амстердам рисков фонд Pon Holdings Ponooc, който се фокусира върху проекти за устойчива енергия и мобилност. Първото ще произвежда и разпространява бъдещо поколение висококачествени eBikes Porsche. Второто ще се фокусира върху технологични решения за бързо развиващия се пазар на микромобилност.

Придобиването идва в момент, в който продажбите на електронни велосипеди растат по-бързо от тези на традиционните велосипеди на повечето големи пазари. Пандемията от COVID-19 беше основен фактор, като продажбите се увеличиха със 145 процента от 2019 до 2020 г., което е повече от два пъти повече от немоторизираните велосипеди, според фирмата за пазарни проучвания NPD Group.

Porsche не е непознат в света на електронните велосипеди. По-рано тази година автомобилният производител представи скъпи електрически планински велосипеди с пълно окачване, Sport и Cross, които произвежда с дългогодишния си партньор Rotwild.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай