Пазарът на хуманоидни роботи като Tesla Optimus ще нарасне до 152 милиарда долара през 2035 година

При такъв оборот пазарът на хуманоидни роботи към средата на следващото десетилетие ще бъде сравним с една трета от световния пазар на смартфони през 2021

Пазарът на хуманоидни роботи като Tesla Optimus ще нарасне до 152 милиарда долара през 2035 година | StandartNews.com

В края на януари тази година Илон Мъск заяви, че хуманоидните роботи могат да решат проблема с недостига на работна ръка в обозримо бъдеще и ще се превърнат в по-важен бизнес за Tesla от производството на електрически автомобили от гледна точка на паричните потоци. Експертите на Goldman Sachs дори посочват приблизителни срокове за това бъдеще - до 2035 г. пазарът на хуманоидни роботи ще трябва да нарасне до 152 млрд. долара и да се изравни с пазара на електрически автомобили.

Въпреки това в прогнозата си анализаторите се основават на предположението, че на пазара ще присъстват и други производители на хуманоидни роботи, а не само Tesla, но при всички случаи до 2035 г. тези роботи ще покриват до 2 % от световната нужда от персонал, който да се грижи за възрастни хора. Още през 2030 г. хуманоидните роботи ще покриват до 4% от нуждите от работна ръка в производството в САЩ. Дотогава пазарният оборот на хуманоидните роботи ще достигне 6 млрд. долара, а до 2035 г. ще се увеличи до 152 млрд. долара.

Трябва да се отбележи, че при такъв оборот пазарът на хуманоидни роботи към средата на следващото десетилетие ще бъде сравним с една трета от световния пазар на смартфони през 2021 г. Трудно е да се каже дали това ще направи хуманоидните роботи по-достъпни, но по време на неотдавнашно събитие на Tesla главният изпълнителен директор Елон Мъск изрази увереност, че роботите Optimus могат да бъдат произведени в милиони екземпляри и да струват по-малко от 20 000 щ. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай