Откриват първия Рециклиращ център за отпадъци от опаковки

Откриват първия Рециклиращ център за отпадъци от опаковки | StandartNews.com

София. Утре, петък, от 11:00 часа, в "Княжевска градина", Паметникa на Съветската армия, ще се проведе Церемония за откриване на първия Рециклиращ център за приемане на отпадъци от опаковки. С поставянето на Рециклиращия център в София, България става 56 държава в света, в която работи тази иновативна технология за намаляване на отпадъците от опаковки, в градска среда. Пилотното приложение на напълно автоматизираната система за приемане на отпадъци от 3 вида опаковки – стъкло, метал, пластмаса, се изпълнява по проект от Асоциация на рециклиращата индустрия (АРИ) и се финансира от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Рециклиращият център приема опаковките, разделя ги автоматично в 3 контейнера и ги компресира, като намалява обема им до минимум. По данни на производителя на машините - норвежката фирма ТОМРА, за 1 минута в системата могат да се преработят до 42 опаковки. Капацитетът за събиране, сортиране и пресоване на съоръжението се равнява по обем на 12 контейнера за разделно събиране на отпадъци. Модерната технология се прилага успешно в 55 държави в Европа и света, между които Великобритания, САЩ, Норвегия, Германия, Гърция и други, като част от депозитната система за обратно изкупуване на опаковки. В България, приложението на технологията е подкрепено от МОСВ, и от двете пилотни общини – София и Димитровград, в които се изпълнява проекта „Национална информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци чрез пилотно внедряване на най-модерния технологичен - Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци - и намаляване на емисиите парникови газове (ЕПГ)", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България.

АСОЦИАЦИЯ НА РЕЦИКЛИРАЩАТА ИНДУСТРИЯ (АРИ) е неправителствена организация в обществена полза, която обединява 130 фирми от рециклиращата индустрия в България. От март 2012 година, АРИ в партньорство, изпълнява проект „Национална информационна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъци чрез пилотно внедряване на най-модерния технологичен - Рециклиращ център за оползотворяване на отпадъци - и намаляване на емисиите парникови газове (ЕПГ)", финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд в България от 2012 г. Сдружението е създадено на 10.06.2011 г. с основна цел да подкрепя и прилага добри и иновативни екологични световни практики в сферата на управлението на отпадъците и тяхното рециклиране в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай