Основателят на TikTok e загубил 17 милиарда долара

А кой е най-богат предприемач в света на възраст под 40 години

Основателят на TikTok e загубил 17 милиарда долара | StandartNews.com

Причините за загубите са неизвестни, но Джан все още е вторият най-богат предприемач в света на възраст под 40 години, с богатство, оценявано на 37 милиарда долара, според статистика, публикувана от китайската анализаторска компания Hurun.

Пред него е Марк Зукърбърг от Meta - собственик на Facebook и Instagram - чието състояние беше оценено от Hurun на 68 милиарда долара. Според класацията Зукърбърг също е загубил пари миналата година в размер на 8 милиарда долара.

Джан е съосновател на ByteDance в Пекин през 2012 г., но се оттегля от групата през 2021 г. в разгара на затягането на регулациите в технологичната индустрия на Китай. Успехът на ByteDance в силно конкурентния интернет сектор на Китай се дължи до голяма степен на популярното приложение за кратки видеоклипове Douyin.

Приложението е най-ценният стартъп в световен мащаб с пазарна капитализация от 200 милиарда долара, според Hurun.

Неговата международна версия, TikTok, е изключително популярна сред тийнейджърите по целия свят, но опасенията за националната сигурност оставят бъдещето му несигурно в много страни.

Критиците казват, че TikTok позволява на китайските власти достъп до глобални потребителски данни - твърдения, които фирмата категорично отрече.

Все пак правителствата на САЩ, Канада, Великобритания и Австралия, както и Европейската комисия, наскоро забраниха на своите служители да инсталират TikTok на служебни телефони.

Вашингтон също заплаши приложението за пълна забрана, а шефът на TikTok беше изправен на изслушване в Конгреса на САЩ, за да го защити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай