Ново 20! Излезе нова технология съпътствана от изкуствен интелект

Стартирала е през 2019 година

Ново 20! Излезе нова технология съпътствана от изкуствен интелект | StandartNews.com

Турската оръжейна компания „Рокетсан" е разработила лазерно оръжие ALKA с помощта на изкуствен интелект, това съобщи управителят на отдел Усъвършенствани системи Сеит Тунч, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

„ALKA е иновативна оръжейна система, проектирана чрез технологията на изкуствения интелект. Това е хибридна система за противовъздушна отбрана, която използва електромагнитни и лазерни технологии за противодействие на заплахи", е заявил още Тунч, допълвайки, че оръжието е разработено под ръководството на Дирекцията за отбранителната промишленост в Турция, предаде БТА.

Системата ALKA е представена за пръв през 2019 г. на изложението за отбрана IDEF в Истанбул (International Defence Industry Fair). Предназначението на оръжието е да унищожава дронове и да взривява дистанционно мини и самоделни взривни устройства, а обсегът му на лазерно поразяване е 750 метра. Максималното разстояние на заглушаване е 4 км.

Според Roketsan този тип оръжие може да бъде монтирано на бронирани машини и стационарни обекти.

Необходимостта от усъвършенстване на наличните оръжия, както и производството на нова отбранителна техника, включително и чрез изкуствен интелект, възникна на фона на ескалиращите конфликти на международната сцена, по-специално войната в Украйна, допълни още Тунч, цитиран от ТРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай