Нова програма на TikTok позволява на създателите да правят пари в платформата

Компанията залага на по-дългите клипове

Нова програма на TikTok позволява на създателите да правят пари в платформата | StandartNews.com

TikTok добавя още един начин създателите да правят пари в платформата: с нова програма, Series, която им позволява да правят колекции от видеоклипове, които са достъпни за закупуване. Всяка колекция може да има до 80 видеоклипа в нея, а клиповете могат да бъдат с дължина до 20 минути – която е по-близка до влог в YouTube, отколкото до TikTok. Създателите ще могат да определят тарифите си от $1 до $190, а феновете могат да закупят достъп, като използват директни връзки във видео или от страницата на профила на твореца.

Моделът за монетизиране на paywall е подобен на други платформи за създатели като Patreon или OnlyFans, но насоките за съдържание в TikTok ще останат същите. Paywalls са достъпни за избрани творци засега, като приложенията ще бъдат отворени през следващите месеци.

При стартирането TikTok ще позволи на създателите да запазят всичките си приходи, без таксите за обработка и магазин за приложения, което вероятно означава загуба на повече от 30 процента. TikTok не сподели как ще изглежда разделението на приходите, когато започне да намалява. Покупката трябва да се извърши чрез приложението TikTok, но създателите ще могат да използват нов уебсайт, за да публикуват видеоклипове и да проследяват ефективността.

TikTok пусна няколко инструменти за създатели и опции за монетизация през последните няколко месеца, надявайки се да стимулира растежа в САЩ и да се конкурира с други платформи като YouTube. Подпомагането на създателите на съдържание да правят пари – и по този начин да ги задържат в TikTok – е приоритет, особено след като компании като YouTube отварят опции за споделяне на приходите от реклами за Shorts, техният конкурент в TikTok.

В исторически план създателите не са били напълно доволни от това колко печелят в TikTok. Първоначалният фонд за създатели от 1 милиард долара, въведен през 2020 г., разпредели пари за три години – и някои участници казаха, че печелят само стотинки, когато съдържанието им не става вирусно.

Функцията за 20-минутно видео е забележителна и не е само вашето въображение — TikToks стават все по-дълги. Компанията постепенно увеличи максималната дължина на видеоклипа до 10 минути, а сега това ще се удвои за премиум съдържание. Компанията стимулира създателите да правят и по-дълго съдържание: миналия месец TikTok обяви обновен фонд за създатели, наречен Creativity Program, който награждава само видеоклипове, по-дълги от минута.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай