Наш професор разкри потресаващи тайни за извънземния живот

В следващите 10 години ще имаме отговор на въпроса дали сме сами

Наш професор разкри потресаващи тайни за извънземния живот | StandartNews.com

„Не в следващите няколко поколения, а мисля, че в следващите 10 години ще имаме отговор на въпроса дали сме сами“ заяви в предаването „120 минути“ по бТВ световноизвестният астроном проф. Димитър Съсълов. Той е един от ръководителите на мисията „Кеплер“.

„Тя имаше задача да определи колко често се срещат планети, подобни на Земята. Оказа се, че е много по-често, отколкото мислим. Преди мислехме, че са десетки хиляди, но сега мислим, че са 100 милиарда. Сега мислим, че са един милиард само в нашата галактика „Млечен път“.

В Слънчевата система

„Марс е много подобен на Земята в момента и е бил много по-подобен в миналото. Сега е пустиня. Надяваме се да е имало живот на Марс преди милиарди години и се надяваме да има микроби, които са под повърхността. По-вероятно е да се откри такъв тип живот в новите светове, които са в орбита около други звезди“.

„На Венера има много трудни условия, но в ранните периоди историята на Слънчевата система Венера е била по-благосклонна. Има колеги, които мислят, че не е изключено микробите там да са се запазили или да са еволюирали в атмосферата. В следващите години ще има интересни изследвания на Венера“, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай