Мъск се уплаши. Започва уволнения

Милиардерът има „супер лошо усещане“ за икономиката

Мъск се уплаши. Започва уволнения | StandartNews.com

Илон Мъск е изпратил имейл до ръководителите на Tesla със заповедта, компанията да спре наемането на служители и да съкрати работната сила с около 10 процента. В края на 2021 г. Tesla заявяват, че има 99 290 служители по целия свят. В имейла Мъск цитира „супер лошото си усещане“ за икономиката.

Съкращения не са необичайна практика за Мъск и Tesla. Той съкрати стотици работници през октомври 2017 г., 9 % от персонала през юни 2018 г. и около 7% през януари 2019 г., след което намали заплатите и уволни служители през април 2020 г. В доклада няма подробности за това, кои отдели може да са повече или по-малко засегнати. Все пак Мъск наскоро изпрати имейл за цялата компания, в който твърди, че за работниците, които не се идват в офиса, се приема, че са подали оставка.

Търсенето на електрически автомобили все още до голяма степен изпреварва производството, а Tesla отчете печалба от над 3 милиарда долара през първото си тримесечие на тази година. Въпреки това компанията трябваше да спре своята гигантска фабрика в Китай поради локдаун заради COVID-19. Анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс смята, че спиранията в Китай ще повлияят негативно на доставките на Tesla, а намаляването на разходите има смисъл преди тази новина.

Освен съпротивлението върху финансите и вниманието на Мъск, предизвикано от сделката с Twitter, инфлацията или нещо друго, което може да повлияе на перспективите му е сривът на любимата криптовалута на Мъск - Dogecoin, която отбеляза спад в стойността си с близо 60 процента през последните шест месеца, докато биткойн, от който Tesla купи 1,5 милиарда долара в началото на 2021 г., също намалява. В последния си годишен доклад Tesla каза, че „справедливата пазарна стойност на нашите биткойн холдинги към 31 декември 2021 г. е 1,99 милиарда долара“. По това време цената на биткойн беше 46 224,39 долара, а сега цената е под 30 000 долара, което е спад от около 35 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай