Мистерия в космоса! Какво се случва на 23 млрд. км от Земята

Инженерният екип планира да продължи да следи сигнала

Мистерия в космоса! Какво се случва на 23 млрд. км от Земята | StandartNews.com

Информацията, отчитана от системата, която контролира ориентацията на космическия апарат "Вояджър 1", не отразява това, което сондата всъщност прави, макар и да е в изправност, твърдят инженери от Лабораторията за реактивно движение на НАСА,  съобщи ЮПИ.

Сондата "Вояджър 1", която е на 23 милиарда километра от Земята, получава и изпълнява команди от екипа на НАСА на Земята и изпраща обратно научни данни. Системата за ориентация поддържа антената на "Вояджър 1" с голям коефициент на усилване точно насочена към Земята, което позволява на апарата да изпраща данните към дома. Сигналът на "Вояджър 1" не е отслабнал, което предполага, че антената остава правилно ориентирана, но телеметричните данни, които връща, изглеждат случайни или невъзможни, казват инженерите.

Всички признаци сочат, че системата работи, а аномалията на телеметричните данни не е задействала никакви бордови системи за защита от грешки, които биха поставили космическия кораб в "безопасен режим" за извършване само на основни операции.

Инженерният екип планира да продължи да следи сигнала, за да определи дали невалидните телеметрични данни идват директно от системата за ориентиране или от друга система, участваща в производството и изпращането на  данни.

Поради разстоянието, на което е космическият апарат от Земята, на наземния екип са необходими два дни, за да изпрати съобщение до "Вояджър 1" и да получи отговор.

Близнакът на "Вояджър 1", "Вояджър 2", който е на  20 милиарда километри от Земята, все още функционира нормално.

И двете сонди са изстреляни през 1977 г. и са единствените космически апарати, които събират данни за междузвездното пространство.

Те също така предоставиха нови сведения за хелиосферата - защитен балон, създаден от Слънцето, който е отвъд орбитата на Плутон.

"Подобна загадка е нещо обичайно на този етап от мисията на "Вояджър" - казва Сюзън Дод, ръководител на проекта "Вояджър 1 и 2" в Лабораторията за реактивно движение.

"И двата космически апарата са на почти 45 години, което далеч надхвърля очакванията на планиращите мисията. Освен това са в междузвездното пространство - среда с висока радиация, в която досега не са летели космически апарати. Така че пред инженерния екип има някои големи предизвикателства. Но смятам, че ако има начин да се реши този проблем, нашият екип ще го намери."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай